24.01.2018 Ishrana trudnica

Oprezno s lekovima!

Iako pripadaju istoj, osetljivoj grupi pacijentkinja, trudnice i dojilje ne treba da posežu za istim lekovima. Jer, mnoge supstance koje su bezbedne za plod – nisu bezbedne za bebu koja sisa, i obrnuto. Zato pročitajte vodič koji smo vam pripremili i saznajte kako najčešće korišćeni analgoantipiretici deluju na dete u prenatalnom i postnatalnom periodu.

ACETILSALICILNA KISELINA

Acetilsalicilna kiselina jedan je od najzastupljenijih predstavnika nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Ona ublažava bolove i zapaljenja te snižava povišenu telesnu temperaturu, ne delujući na stanje svesti.

UPOTREBA U TRUDNOĆI

Iako acetilsalicilna kiselina ne ispoljava narkotičko dejstvo, nemojte je uzimati na svoju ruku, jer može izazvati unutrašnje krvarenje. Drugi razlog da je izbegavate jeste to što može dovesti do zatvaranja Botalijevog duktusa, vene koja učestvuje u fetalnoj cirkulaciji – u prenošenju vode, hranljivih materija i kiseonika od majke do ploda. Ipak, ukoliko vam nadležni specijalista predloži upotrebu ovog leka, a ginekolog je odobri, ne oglušujte se o dobijene savete – uzmajte ga u preporučenoj dozi.

UPOTREBA TOKOM DOJENJA

Ni slučajno ne uzimajte lekove iz grupe salicilata dok dojite. Naučno je dokazano da zbog toga dete može oboleti od Rejovog sindroma, koji u početku prate respiratorna infekcija, povraćanje i konvulzije, a kasnije oštećenje mozga i uvećanje jetre. Ukoliko pak morate uzimati ovaj lek, prekinite dojenje.

PARACETAMOL

U pitanju je lek koji neutrališe umerene i srednje jake bolove te obara visoku temperaturu, a koji ima najmanje loših strana.

UPOTREBA U TRUDNOĆI

Nema kliničkih dokaza o tome da paracetamol uzrokuje spontani ili prevremeni porođaj, kao i anomalije ploda. Prema tome, ako niste alergični ni na jedan njegov sastojak, možete ga koristiti tokom cele trudnoće. S tim što ne smete preterivati s njegovom upotrebom. Postoje osnovane sumnje da bebe čije su mame preterano uzimale paracetamol u trudnoći – dvaput češće obolevaju od astme i respiratornih alergija u postnatalnom periodu.

UPOTREBA TOKOM DOJENJA

Budući da ne prodire u majčino mleko, ovaj analgoantipiretik možete bez bojazni koristiti i u periodu dojenja.

IBUPROFEN

Još jedan efikasan i potencijalno opasan analgoantipiretik jeste ibuprofen.

UPOTREBA U TRUDNOĆI

Ovaj lek zaobilazite u širokom luku u sva tri trimestra. Za razliku od acetilsalicilne kiseline, koja ne ugrožava trudnoću kad se uzima u prilagođenoj dozi, i najmanja koncentracija ibuprofena u krvi može prouzrokovati zastoj fetoplacentarne cirkulacije. Dalje, korišćenje ibuprofena u trećem trimestru može rezultovati gubitkom plodove vode, što ponekad za posledicu ima razne ozbiljne komplikacije.

UPOTREBA TOKOM DOJENJA

U pogledu uticaja na dete, zabrana uzimanja ibuprofena mogla bi prestati da važi odmah nakon porođaja. Koliko je opasan u prenatalnom, toliko ne škodi u postnatalnom periodu. Ipak, sebe radi, nemojte piti ovaj lek ni tokom babinja (prvih šest nedelja nakon porođaja), budući da pojačava krvarenje.

KODEIN

U slučaju intenzivnih bolova, kad pomenuti analgetici ne deluju, pomaže kodein – opoidni analgetik, koji blokira sprovođenje impulsa za bol od periferije ka mozgu. Međutim, njega možete koristiti samo u posebnoj situaciji.

UPOTREBA U TRUDNOĆI

Ovaj analgetik ne uzimajte u trudnoći, jer se on, nakon što uđe u krvotok, konvertuje u morfin – vrstu opijuma. Kodein eventualno uzmite u slučaju intenzivnog bola, koji ne možete umiriti paracetamolom. I to pod uslovom da vam je trudnoća uredna. Ma koliko jak bol da trpite, u devetom mesecu ne posežite za njim, kako ne biste ošamutili fetus. Naime, pod dejstvom kodeina, plod nekad trpi porođajne kontrakcije umesto da se, usled potiskivanja mišića materice, počne nameštati za porođaj. A neadekvatan položaj bebe, kako znate, može ugroziti obe strane.

UPOTREBA TOKOM DOJENJA

Ne uzimajte kodein dok dojite bez konsultacije s lekarom, budući da on, kad dospe u bilo koju telesnu tečnost, pa i u majčino mleko – deluje poput opijata.

NE ZATAŠKAVAJTE ZUBOBOLJU LEKOVIMA, VEĆ SE OBRATITE STOMATOLOGU

Prvo i osnovno, zabluda je da ne smete koristiti stomatološke usluge u trudnoći. Svih devet meseci možete skidati kamenac, te popravljati i vaditi zube. Dalje, ako vam je trudnoća uredna, stomatolog vam pre intervencije čak može dati lokalnu anesteziju. Osim toga, samolečenjem – to jest korišćenjem analgetika i kojekakvih protivupalnih gelova za negu desni – nećete otkloniti uzrok problema (karijes, gingivitis….), već samo simptome, što nije dovoljno. Sve infekcije unutar usne duplje, s karijesom na čelu, mogu prouzrokovati prevremeni porođaj. Zato, ukoliko vas zaboli zub ili vam prokrvare desni, odmah zatražite pomoć stomatologa.

NE ISPROBAVAJTE PRIRODNE PREPARATE BEZ DOZVOLE GINEKOLOGA

Nisu svi prirodni preparati bezbedni za fetus i bebu koja sisa. Pre nego što isprobate bilo šta, konsultujte se sa svojim ginekologom!

Glavni razlog da budete na oprezu s čajevima, kapima i kremama na bazi bilja i pčelinjih proizvoda jeste to što ne znate kakve reakcije sve to može prouzrokovati. Dovoljno je da pomenemo da deklaracije mnogih prirodnih preparata nemaju jasno preciziran sastav. Ne moramo ni govoriti o tome kako njihovi uticaji na ženski organizam, fetus i bebu koja sisa nisu pomno ispitani. Uostalom, čak i da određeni preparat ispunjava propisane uslove, rizično je koristiti ga proizvoljno – bez tačno određenog ritma i doze. Zbog svega toga, ako vam padne na pamet da bolne hemoroide, vene ili nešto treće pokušate umiriti nekim prirodnim preparatom, obavezno pitajte ginekologa možete li tako naškoditi sebi ili bebi. A ako ne možete, informišite se o tome kako treba da ga koristite.

NE PRETERUJTE!

Koliko je važno da izaberete pravi lek, toliko je bitno da ne preterate s dozom. Kao i svaki drugi lek, analgetik uzmite samo u kriznoj situaciji – ako bol traje duže od pola sata i ukoliko vas ometa u obavljanju rutinskih aktivnosti. Ali uzmite minimalnu efektivnu dozu. Ako vam jedna tableta ne pomogne, drugu popijte posle šest do osam sati.

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije