13.02.2018 Ishrana trudnica

Riba u trudnoći za veći IQ deteta

Ako želite „pametno dete“ jedite mnogo ribe u trudnoći. Nova istraživanja pokazuju da konzumiranje većih količina ribe pozitivno utiče na razvoj mozga fetusa zahvaljujući Omega 3 masnim kiselinama kojima riba obiluje.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

 

Poslednja potvrda dolazi iz istraživanja Univerziteta u Granadi koje je objavljeno u Žurnalu kliničke ishrane a izvršeno je na uzorcima krvi preko 2,000 žena u 20-oj nedelji trudnoće i iz pupčane vrpce fetusa.

Više ribe = viši IQ
Naučnici su analizirali koncentraciju Omega 3 i 6 masnih kiselina kako bi procenili njihov uticaj na razvoj mentalnih sposobnosti dece. Istraživanje je pokazalo da deca žena koje su u trudnoći jele više ribe imaju bolje rezultate na testovima inteligencije, motorike i socijalnih veština. Naučnici objašnjavaju da je to zasluga nezasićenih masnih kiselina, naročito DHA, koje su osnovne za formiranje i razvoj mozga i retine.

Eto zašto će, ako se majka u trudnoći hrani adekvatnim količinama ribe, dete razviti jače motoričke, komunikacione i veštine socijalizacije, a ujedno biti i manje podložno kardiovaskularnim, neurološkim, psihijatrijskim i poremećajima ponašanja poput disleksije, bipolarnosti i poremećaja pažnje. Mame koje jedu više ribe u trudnoći uspevaju i da bolje iznesu trudnoću do kraja i rađaju težu decu.

Pročitajte i… Nepravilna ishrana u trudnoći – uzrok srčanih oboljenja kod deteta

Važnost ovih sastojaka za zdravlje dece je već bila poznata i iz razloga što je majčino mleko prirodno bogato zasićenim masnim kiselinama a neka veštačka mleka u obogaćena dodacima Omega 3 i 6 kiselina baš kako bi deci mogućila kompletniju ishranu. Novost ovog istraživanja je u tome da ukazuje na uticaj koji ishrana buduće mame može imati na bebu naročito počevši od 20-te nedelje trudnoće kada je razvoj jači.

Koliko ribe treba jesti u trudnoći?
Kako bi buduća mama obezbedila dovoljan unos Omega 3 i 6 zasićenih masnih kiselina treba da jede ribu tri puta nedeljno. Ribe najbogatije ovim sastojcima su: losos, inćuni, sardina, haringa, skuša i pastrmka.

Postoje i neki neželjni efekti, do kojih može doći preterivanjem. Nije loše izbegavati tunu i sabljarku zbog toga što sadrže najveću koncentraciju žive. Postoje zatim i drugi rizici u vidu porekla ribe što je slučaj sa Japanom čija mora su zagađena usled nedavne nuklearne katastrofe.

Druga hrana bogata Omega 3 i 6 kiselinama
Zasićene masne kiseline Omega 3 i 6 mogu se naći i u tofu siru, bademima i lešnicima. Dobar izvor su i ulje lana i lešnika. Nezasićene masne kiseline se nalaze i u maslinovom ulju, povrću, voću i začinskm bilju.

Recepte sa ribom pogledajte OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije