17.05.2015 Ishrana trudnica

Šta treba da jedu trudnice tokom prvog trimestra

Trudnice se obično šale da u ovom blaženom periodu svoga života treba da jedu za dvoje, ali realnost je puno kompleksnija od toga, jer pored količine treba paziti i na kvalitet hrane. Evo šta bi trudnice trebalo da jedu tokom prvog tromesečja trudnoće.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Od prvog dana saznanja da ćete postati majka trebalo bi da u potpunosti promenite način ishrane, naravno ukoliko do tad niste preterano pazili šta i koliko jedete. To je posebno važno tokom prva tri meseca trudnoće kada trudnica ishranom jača organizam da bi njeno telo bez problema moglo da “izgura” trudnoću do kraja.

Zdrava, nutritivno veoma bogata ishrana tokom prvog tromesečja bitna je i zbog rapidnog rasta i razvoja fetusa u ovom periodu.

Gojenje tokom prvih meseci
Većina žena odmah na samom početku trudnoće želi da zna sve o gojenju i većina njihovih pitanja obično je vezana za taj problem. U razgovoru sa svojim lekarom koji vam vodi trudnoću, trebalo bi da saznate kako tokom prvog tromesečja uopšte nije neophodno dobiti kilograme, u tom periodu, najbitnije su nutritivne vrednosti hrane koju konzumirate, a ne kilogrami.

Izbor hrane
Veoma je važno da se tokom ovog perioda fokusirate na ishranu bez masti, holesterola i šećera, a povećate unos svežeg voća i povrća. Lekar će vam verovatno propisati suplemente folne kiseline i gvožđa nakon što obavite testove krvi da bi se povećao broj crvenih krvnih zrnaca. Proteini su u ovom periodu takođe važni jer potpomažu rast i razvoj organa, mišića i tkiva bebe, a kalcijum će osnažiti kosti.

Suplementi
Od suplemenata u ovom periodu najneophodnija je folna kiselina koja se preporučuje gotovo svim trudnicama. Manjak folne kiseline u organizmu tokom ranog stadijuma trudnoće može kao rezultat doneti urođene mane bebe. Trudnicama koje ne unose dovoljno mlečnih proizvoda na dnevnoj bazi preporučuje se i uzimanje suplemenata kalcijuma, a trudnicama koje su vegani ili vegetarijanci bi od velike koristi bili i vitamini B12.

Mere predostrožnosti
Bakterije koje se kriju u određenim namirnicama mogu narušiti zdravlje ploda i sprečiti njegov pravilan razvoj i zato je tokom prvog tromesečja potrebno u širokom luku izbegavati pojedinu hranu. Apsolutno je zabranjena sirova morska hrana, nepasterizovano mleko, mekani sirevi i sirovo (nedovoljno termički obrađeno) meso. Dobro pazite da je sva hrana koju jedete dobro termički obrađena jer se kuvanjem štetne bakterije eliminišu. Kad je u pitanju alkohol neka istraživanja su pokazala da jedno ili dva pića dnevno tokom prve dve nedelje trudnoće ne mogu doneti nikakvu štetu, ali da se rizik nakon ovog perioda drastično povećava.

Pokušajte kafu i napitke koji sadrže kofein svesti na minimum, jer kofein povećava rizik od male porođajne težine bebe, problema fetusa sa srcem i plućima te pobačaja.

Pošto je prvo tromesečje trudnoće obično propraćeno mučninama, povraćanjem pa čak i gubitkom apetita, veoma je važno da je ono malo hrane koju unesete bogato nutrijentima, vitaminima i mineralima.

Izvor: Lifepressmagazin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije