28.07.2014 Trudnoća

Istraživanje: 24.000 beba godišnje rodi se s hepatitisom

Svetski dan borbe protiv hepatitisa, bolesti jetre, obeležava se danas 28. jula, s ciljem da se podstakne preventiva, omogući edukacija i bolje razumevanje virusnog hepatitisa kao problema svetskog zdravstva.

pregnant-mothers

Procenjuje se da oko tri odsto svetske populacije danas boluje od hepatitisa C. Kod oko 80 odsto inficiranih vremenom se razvije hronično oštećenje jetre.

Hepatitis B, najopasniji oblik hepatitisa, može se sprečiti vakcinacijom, a postoji terapija i za hepatitis C.

Hepatitis znači „upala jetre“ i najčešćeje uzrokovan infekcijom jednog od pet glavnih virusa koji se nazivaju po tipovima A, B, C, D i E.

Godišnje se oko 24.000 dece rađa s hepatitisom, bilo da je majka imala infekciju, ili je dobila prvi put tokom trudnoće. Bez lečenja, 10 do 20 odsto od tih beba dobije virus, obično tokom porođaja. Rizik je najveći kada žena dobije hepatitis B u trećem trimestru trudnoće ili ako ima posebno visok nivo virusnih partikula u svom telu. Većina zaraženih beba – preko 90 odsto – postane hronični nositelj koji se suočava sa visokim rizikom od ozbiljnih bolesti jetre, baš kao odrasli.

Preporuka je da se sve trudnice testiraju na hepatitis B (ovo je jedna od obaveznih analiza koje se obavljaju obično pred sam porođaj).

Rizik od prenosa hepatitisa C na dete za vreme trudnoće zavisi od količine virusa u krvotoku. Generalno, rizik je oko pet do deset odsto, ali se povećava kod osoba inficiranih i HIV-om, kod kojih se rizik povećava do 12 procenata. Žene sa hepatitisom C koje su u drugom stanju ili planiraju trudnoću treba da razgovaraju sa lekarom o rizicima.

Izvor: bebac.com, M. G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije