Kada beba „okasni“: Termin porođaja je prošao, šta sad?

Ne možete dočekati da upoznate svoju bebu, ali ona još nema nameru da napusti udobnost maminog stomaka? Najbolje bi bilo da se posvetite nekim laganim i korisnim aktivnostima koje će vam skrenuti misli s odbrojavanja.

Posle čitavih devet meseci čekanja, nije čudo što poslednjih nekoliko dana pred termin porođaja gorite od nestrpljenja da se što pre porodite i doživite najlepše trenutke kad privijete bebu u naručje. Ali nemojte se iznenaditi ako vas beba pusti da čekate duže nego što ste očekivali, jer se samo 5% beba rodi na dan procenjen kao termin porođaja. Statistika pokazuje da se svake godine preko 150.000 beba rodi najmanje nedelju dana posle predviđenog termina. Probijanje termina, stoga, nije ništa neobično, već je normalan deo trudnoće.

Foto: Guliver/Thinkstock

KAKO SE ODREĐUJE TERMIN?

Trudnoća se uzima kao period nošenja bebe koji traje 40 nedelja, a na osnovu te dužine procenjuje se termin porođaja. Beba je spremna da se rodi između 37. i 42. nedelje trudnoće, i ako se rodi tokom tih pet nedelja, smatra se da se rodila u terminu, što znači da se razvila dovoljno za život van materice. Tako da je termin porođaja samo jedan datum u sredini tog perioda od pet nedelja, određen računicom srednje vrednosti, a većina beba rodiće se u okviru dve nedelje pre ili posle njega. Neke bebe razvijaju se brže, a nekima treba malo više vremena.

PROČITAJTE I… Računanje termina porođaja

Postoje istraživanja koja pokazuju da su afričke i azijske bebe spremnije za rođenje malo ranije nego evropske bebe. Tokom ginekološkog pregleda od 11. do 13. nedelje trudnoće – određuje se termin porođaja na osnovu datuma poslednje menstruacije i bebine veličine u tom trenutku. Sa 11 nedelja starosti, sve su bebe dugačke 35 mm, a sa 13 nedelja starosti – 85 mm. Na osnovu ovih preciznih merenja određuje se termin porođaja. Ipak, kako se pokazalo u praksi, bolje bi bilo govoriti o periodu termina nego o određenom datumu. A verovatno bi trebalo izbegavati izraz „prešla termin“, jer to zvuči kao da beba kasni na veoma važan sastanak.

KAD SE PREĐE TERMIN

Za trudnicu se kaže da je prešla termin kad se ne porodi na datum određen kao termin porođaja. Ako ste mlađi od 35 godina i trudnoća prolazi bez komplikacija, većina lekara opredeliće se za čekanje od sedam do 10 dana, ali ukoliko se ni posle 10 do 12 dana ne pojave znaci porođaja, predložiće vam indukciju. Ako imate preko 35 godina, indukciju će vam predložiti čim pređete termin porođaja, a ukoliko imate više od 40 godina, indukcija će vam biti predložena već posle 39. nedelje trudnoće.

Smatra se da je za bebu bezbednije da se rodi pre termina ili na dan termina nego posle toga ukoliko mama ima preko 40 godina. Iako se tačan razlog tome ne zna, smatra se da posteljica, organ preko kojeg se beba snabdeva hranom i oksigenom, prestaje da bude 100% funkcionalna posle termina porođaja. Treba znati da indukcija ne predstavlja nikakav stres za bebu i da vam se zbog nje ne povećavaju izgledi za carski rez.

Guliver/ Thinkstock

IZBOR INDUKCIJE

Prvi od načina kojima se indukuje porođaj jeste vrsta vaginalnog pregleda, kad se prstima podstiče odvajanje vodenjaka od grlića materice, tj. izaziva lučenje progesterona, koji pokreće porođaj.

Ukoliko porođaj ne započne dva-tri dana kasnije, predlažu se vaginalete s prostaglandinom, koje se kao tampon stavljaju na svakih šest sati. S ovakvim tipom indukcije, prvi znaci porođaja očekuju se u roku od 24 sata. Ali ako beba i posle ovih mera još drema ušuškana u vašem stomaku, ginekolog ili babica predložiće da se vodenjak probuši, kako bi se podstaklo ispuštanje amniotske tečnosti. Probijanje vodenjaka za bebu je bezbolno i bezbedno, a može podstaći porođaj. Ukoliko porođaj ni tada ne započne, porodilja se stavlja na infuziju i kroz krv joj se daje sintetički oblik hormona oksitocina, koji sigurno izaziva porođaj.

SAZNAJTE I… Šta je indukcija porođaja i kakve sve metode postoje?

U svakom slučaju, imaćete priliku da prethodno porazgovarate s ginekologom ili babicom, te da zajedno odlučite koja je opcija najbolja za vas. Ukoliko babica proceni da vam ne treba davati nikakvu indukciju, podsetite sebe da će za bebu nekoliko dana više provedenih u stomaku značiti veću zrelost, bucmastije obraščiće i više snage za sisanje kad se rodi. A vaša beba je svakako vredna svakog čekanja!

Foto: Guliver/Thinkstock

EVO KAKO DA NAJBOLJE ISKORISTITE DANE KAD PREĐETE TERMIN
Povežite se s bebom
Beba čuje vaš glas, kao i sve zvukove iz okoline. Naviknite je na čudesni svet u koji će uskoro stići. Dok šetate po bašti ili parku, pričajte joj o zvucima koje oboje čujete. Predložite tati, baki i ostalim članovima bliže porodice da i oni pozdrave bebu s nekoliko rečenica, kako bi se navikla na njihove glasove. Dok je još u stomaku, počnite joj pevati uspavanku svake večeri pre nego što zaspite.

Razmazite sebe
Iskoristite tih nekoliko dana da ugodite sebi. Kad se beba rodi, sigurno nećete imati vremena, pa shvatite ove dane kao bebin poklon. Iskoristite ih za odlazak na kafu s prijateljicom ili gledanje filma koji vas duže vreme privlači. Takođe, možete napraviti sebi neko ukusno i zdravo jelo ili poslasticu. Odredite neku aktivnost za svaki dan, pa nećete provoditi vreme iščekujući porođaj, već radujući se novoj prijatnosti ili užitku.

Podstaknite lučenje oksitocina
Lučenje oksitocina u telu neće pokrenuti porođaj ukoliko beba još nije spremna, ali će vašem telu pomoći da se pripremi za njega. Masaža, držanje za ruku s partnerom, gledanje fotografija s nežnim prizorima (pufnasti kučići ili slično), zagrljaj, pevanje, uživanje u romantičnim filmovima ili pomaganje drugima – podstaći će lučenje oksitocina na prirodan način. Kao i stimulacija bradavica, naravno!

Prepustite telefon partneru
Vrlo je verovatno da ćete tokom dana kad pređete termin dobijati dosta poruka od rodbine i prijatelja s istim pitanjima: „Dešava li se nešto?“, „Je li krenulo?“, „Jesi li se porodila?“ Da biste poštedeli sebe kucanja istih odgovora, dajte telefon partneru i zamolite ga da on odgovori na poruke, a da ih zatim izbriše.

Igrajte bingo
Zabavite se s partnerom tako što ćete zajedno napraviti listu najčešćih pitanja i komentara koje dobijaju trudnice kad pređu termin. Naveče precrtajte na svojoj listi one koje taj dan čujete, te pogledajte ko je bio pobednik tog dana.

Idite u lagane šetnje
Kad pređete termin, najbolje je da što više budete u pokretu. Lagane šetnje oslobađaju endorfine, hormone sreće, koji su od posebne pomoći za ublažavanje bolova.

Više saveta potražite u AKTUELNOM julsko- septembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 28!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije