10.05.2018 Trudnoća

Kako fetus reaguje na majčino raspoloženje?

Beba u stomaku čuje mamino srce, ali prima i signale o njenom mentalnom stanju…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Dok fetus raste, on neprekidno prima poruke od majke. Ne samo da čuje otkucaje maminog srca ili muzike koju mu ona pušta kraj stomaka već prima, takođe, i hemijske signale kroz placentu. U novoj studiji koja je objavljena u časopisu “Psihološke nauke”, navodi se da fetus prima i signale o majčinom mentalnom stanju. Ako je majka depresivna, ovo stanje utiče i na to kako će se beba razvijati po porođaju.

SAZNAJTE I… Šta radi beba u vašem stomaku

Tokom poslednjih decenija, istraživači su otkrili da je od izuzetnog značaja okruženje u kojem se fetus razvija. Tako, na primer, pušenje i pijenje alkohola može da ima pogubno dejstvo. Međutim, postoji i mnoštvo skrivenih posledica – tako se su kalifornijski istraživači pozabavili mentalnim stanjem trudnica i pratili one kod kojih je otkrivena depresija. Najbolje su, naravno, napredovala deca čije su majke bile zdrave i pre i posle rođenja deteta. Međutim, zanimljivo je i to da su drugo mesto po napretku imale bebe kod kojih se stanje majki nije menjalo – odnosno koje su bile zdrave ili depresivne i pre i posle porođaja.

Razvoj beba je najviše usporavala promena okruženja, pokazalo je ovo istraživanje. Tako su loše napredovale one bebe čije su majke postale depresivne, ali – na iznenađenje istraživača – i one kod čijih se majki popravio mentalni status po porođaju.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije