Kako nastaje majčino mleko?

“Kad žena ostane u drugom stanju, hormoni šalju poruku specijalizovanim endokrinim ćelijama koje se nalaze u predelu alveola da će uskoro biti potrebno da stvaraju mleko i pomeraju ga u mlečne kanale,” jednostavnim rečnikom objašnjava proces nastanka majčinog mleka dr Loren Levin, profesorka pedijatrije na Kolumbiji. “Nakon porođaja, to se intenzivira, a telo zatim “prikuplja” sastojke za stvaranje mleka iz krvi žene i sintetiše ih u mlečnim žlezdama.”

Foto: Guliver/Thinkstock

Kako nastaje majčino mleko?

Mlečni kanali i žlezdane ćelije su deo normalne anatomije dojke, i žene se rađaju sa njima. One se povećavaju tokom puberteta (zbog čega grudi rastu), a zatim i tokom trudnoće i u ranoj fazi dojenja (kada grudi takođe rastu). Ali, iako anatomski gledano grudi žene imaju sve “delove” potrebne za stvaranje mleka, to se ipak ne dešava sve do sasmog kraja trudnoće i porođaja. “Kada mama koja je upravo rodila bebu tu bebu zagrli i privije na grudi, nervni završeci šalju mozgu singal da oslobodi hormone (prolaktin i oksitocin) koji telu kažu “mleko, brzo”. I upravo to je razlog zbog kojeg je važno da beba počne da sisa što je pre moguće. Sam taj čin stavljanja bebe na grudi i trenutak u kojem beba uzima bradavicu u usta i počinje da sisa, pokreće lanac događaja u telu žene,” objašnjava dr Levin.

Majčino mleko bogato je hranljivim i gradivnim materijama koje su neophodne novorođenčetu u prvim mesecima života. Nauka još nije u potpunosti uspela da objasni kako “rade” različite komponente majčinog mleka, ali zna se da funkcionišu zajedno i da su za bebu neprocenjivo značajne.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije