26.08.2013 Trudnoća

Kako ostaviti cigarete u trudnoći?

Svi smo svesni činjenice da je pušenje štetno za zdravlje, posebno u trudnoći, ali kako se odvići od te ružne navike?

pusenje1

Nova istraživanja koja su sprovedena na temu pušenja u trudnoći došla su do značajnih otkrića o tome koliko to ozbiljno može da ugrozi zdravlje nerođenog deteta: naizgled zdrave bebe čije su majke pušile u trudnoći imaju sužene disajne puteve i smanjeni kapacitet pluća.

Utvrđeno je i to da, ako takvo dete dobije infekciju disajnih puteva, vrlo je verovatno da će ona biti izraženija nego kod deteta čija mama nije pušila tokom trudnoće. Osim toga, bebe mama pušača mnogo su sklonije infektivnim oboljenjima kao što su meningitis i šarlah.

Posledice pušenja u trudnoći vidljive su i pre detetovog rođenja. Dokazano je da svaki put kada zapalite cigaretu, procenat kiseonika i krvi vašeg deteta drastično opada pošto se krvni sudovi u posteljici pod dejstvom nikotina skupljaju, čime se sprečava protok svega, pa i kiseonika. Kod novorođenčadi čije su mame pušile tokom trudnoće, u urinu je pronađen kotinin (nusproizvod nikotina) u gotovo istoj meri kao i kod odraslih pušača.

Verovatno i vi poznajete bar jednu osobu koja je pušila u trudnoći, a rodila je zdravo i pravo dete, pa se pitate kako je to moguće kada lekari tvrde suprotno. S tim stvarima ne treba se igrati jer vam niko ne garantuje da ćete vi biti te sreće da sa vašom bebom bude sve u redu.

S druge strane, niko ne može da garantuje vašoj drugarici da njeno dete neće imati zdravstvenih problema kasnije u životu (kao posledica pušenja tokom trudnoće). Ne zaboravite ni na genetski faktor koji neke ljude čini manje otpornim na dim cigarete, a kako će vaša beba reagovati na njega nećete znati možda dok, nažalost, ne bude kasno.

Dobro je da imate na umu da je pušenje štetno za bebu od početka trudnoće – naročito u prvih četiri meseca kada se formiraju organi i pluća. Najvažnije od svega je da ste svesni rizika i, što pre prestanete da pušite – tim bolje.

pusenje2

Kako prestati?

Ima mnogo načina da ostavite pušenje, a mi ćemo vam navesti one koji će vam, nadamo se, biti od pomoći:

SNAGA VOLJE

U procesu odvikavanja od pušenja najvažnija je volja koja igra važnu ulogu i u drugim životnim segmentima. Volja sama po sebi nije dovoljna, važna je i pomoć partnera, roditelja ili prijatelja.
Možda ne bi bilo loše kada biste napravili spisak stvari zbog kojih treba da ostavite pušenje (na prvom mestu je zdravlje vaše bebe), a to će vam pomoći u trenucima kada izgarate od želje da zapalite još jednu cigaretu.

TERAPIJA HIPNOZOM

Ako ste odlučili da se odviknete od pušenja hipnozom, morate da znate da je efikasnost ove metode 90 odsto. To je brz i lak način da ostavite pušenje, a deluje tako što se hipnozom utiče na deo mozga koji kontroliše navike i na taj način menja se vaš stav o pušenju. Neki psihoterapeuti hipnozom uspevaju da u mozgu „izbrišu“ informaciju o tome da je ta osoba ikada bila pušač. Podrazumeva se da ove seanse mogu da primenjuju samo psihoterapeuti koji imaju sertifikat za bavljenje hipnozom.

NIKOTINSKA TERAPIJA ZAMENE

Ova terapija uključuje nikotinske flastere, žvakaće gume, slatkiše ili inhalatore koji smanjuju želju za pušenjem. Iako ova metoda nije preporučljiva u trudnoći, uz savet i nadzor lekara može da se sprovede u delo. Dr Filipa Ridli tvrdi da je rizik od pušenja u trudnoći mnogo veći od rizika koji nosi ova metoda, pa je treba primeniti.

Mada ova metoda uključuje supstance slične nikotinu (pa i nikotin), važno je naglasiti da se tokom njene primene pacijent ne izlaže štetnom dejstvu katrana, ugljen monoksida i ostalih otrovnih supstanci kojih ima u duvanskom dimu. Ipak, pre nego što se odlučite za ovu metodu, obavezno se konsultujte sa lekarom.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije