Kako preći na veštačko mleko?

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kako preći na veštačko mleko?
Beba treba da se navikne na novi ukus i teksturu mleka
Ukoliko ste prinušeni da odviknete bebu od sisanja i pređete na veštačku hranu, budite spremni na to da bi trebalo da neke stvari isplanirate unapred, naravno ako je to izvodljivo, kako bi vaša beba što bezbolnije prebrodila ovaj period. Međutim, budite spremni da će verovatno biti potrebno nekoliko nedelja dok bebac ne prihvati novi način ishrane, pa ako je moguće, povedite računa posebno na sledeće stvari:

Prvi korak: Ukoliko ste do sada isključivo dojili vašu bebu, prvi korak prelaska na veštačko mleko trebalo bi da bude navikavanje na flašicu i cuclu. Ovo može biti velika poteškoća za neke bebe, dok druge nemaju problem da se brzo naviknu na cuclu. Neke mame određeno vreme izmlazaju svoje mleko i hrane bebu na flašicu kako bi se navikla na ukus cucle.

Drugi korak: Ne treba zaboraviti na navikavanje na novu teksturu, jer postoji razlika između gustine, ali i ukusa majčinog i veštačkog mleka. Neke majke savetuju da za početak pomešate devet delova majčinog i jedan deo veštačkog mleka i da postepeno povećavate procenat veštačkog, kako bi se lagano navikla na novi ukus mleka.

Kako beba prihvata promenu u načinu ishrane?
Svaka beba različito prihvata odvikavanje od sisanja i prelazak na veštačko mleko. Neka prihvataju veoma brzo, drugima je potrebno određeno vreme, dok neka nikako ne prihvataju promene i potrebno je mnogo upornosti i strpljenja dok ne prihvate novu naviku.

U većini slučajeva dete ne treba toliko često hraniti, jer je veštačko mleko mnogo kaloričnije, a beba je navikla često da sisa i da se mazi, pa bi trebalo praktikovati određene rituale kako bi zadržali bliskost sa svojim mališanom.

Takođe, najverovatnije ćete primetiti promene u bebinoj stolici, koja će biti malo tvrđa i ne toliko česta kao dok ste je dojili. Ne treba paničiti, jer je to potpuno normalna pojava.

Izvor: bebac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije