19.01.2018 Trudnoća

Kako savladati strah od porođaja

Strah od porođaja je normalna stvar. Mnoge žene u prvoj trudnoći, zbog toga što nisu bile u prilici ranije da saznaju kako porođaj izgleda, i imaju takav osećaj. Upravo zbog toga mlade buduće majke žele se što bolje pripremiti za ovaj čin

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Normalna zabrinutost koji žene osećaju može biti produktivna i podstaknuti ih da naprave najbolje odluke za sebe i za svoju bebu. Informisati se o porodu i onome šta se u toku porođaja dešava je izuzetno značajno kako bi se svaka trudnica pravilno pripremila, a priprema majke može uveliko olakšati dolazak bebe na svet.

Ipak, za neke žene, problem nastaje kada se javi neproduktivan strah od poroda, usled čega ne mogu doneti odluke o načinu poroda i pri tome uživati u trudnoći. Osim što onemogućava adekvatnu pripremu buduće majke, preteran strah može stvoriti probleme i u toku samog porođaja. Žensko telo programirano je da zaustavi porod u situacijama kada oseti nesigurnost ili strah, a strah koji se kod nekih žena intenzivira kada shvate da je porođaj počeo, može biti okidač za upravo takvu reakciju tela.

Ako imate strah od porođaja, postoje neke stvari koje možete učiniti već sada, a koje će vam pomoći da prevladate takav osećaj. Odaberite strategiju koja vam najviše odgovara i držite se te strategije 20-ak dana. Nakon tog perioda ćete znati da li je potrebno i dalje raditi na prevazilaženju straha ili ne. Umesto da se jednostavno bojite, istražite uzroke svog straha i informišite se o tome čega se zapravo bojite. Prevladavanje straha je prvi korak ka normalnom i prirodnom porodu bez komplikacija.

Pozitivan stav: Vaš stav o porođaju je izgrađen na osnovu onoga šta mislite o njemu. Za početak, prestanite razmišljati o porođaju kao o nečemu što će se desiti vama. Porod je zapravo ono što vi trebate uraditi za vaše dete, kako bi ono došlo na svet. Proces porođaja je nešto što će vaše telo samo izvesti – ono će pokrenuti kontrakcije mišića vaše materice i prema njima će se ponašati. Prema tome, udružite se sa vašim telom umesto da ga zaustavljate i bojite i brinete o onom što sledi, slušajte signale svoga tela jer ono će znati šta da radi. Možda nećete moći kontrolirati sam proces poroda, ali ima mnogo načina da sarađujete sa vašim telom i da sledite signale koje vam šalje. Tako ćete uticati na ono što se dešava i pomoći sebi i svom organizmu da napreduje u procesu porođaja. Razmislite o svom stavu prema porodu. Zapitajte se zašto imate takav stav i zašto se baš tako osećate. Odgovori koje sami sebi date će vam pomoći da razvijete zdrav stav prema ovom fantastičnom prirodnom procesu.

Informisanost: U mnogo slučajeva strah je uzrokovan nesigurnošću. Ponekad, uzrok leži u neinformiranosti. Informišite se, čitajte, gledajte i učite o porođaju, to će zasigurno umanjiti osećaj straha. Saznajte razliku između normalnog procesa i komplikacija. Saznajte više o opcijama koje imate, uključujući njihove potencijalne prednosti i rizike. Informišite se o tehnikama za olakšanje bola prilikom trudova, i drugim tehnikama koje vas interesuju.

Podrška: Možda ćete se manje bojati ako znate da nećete biti sami tokom poroda. Uz vas može biti muž/partner, sestra, majka…neko ko će vam biti podrška i u koga imate poverenje. U trudnoći se okružite ljudima koji vam pružaju emocionalnu podršku i ohrabrenje, i pronađite način da se udaljite od onih koji vam uzrokuju bilo kakav osećaj obeshrabrenosti, strepnje ili straha. Pored toga, uvek možete angažovati dulu ili drugu stručnu osobu koja će tačno znati kako vas pripremiti.

Imajte realna očekivanja: Trudnice su često publika (ne svojom voljom) ženama koje će im ispričati dosta zastrašujuće, čak horor priče sa svojih porođaja. Iako verovatno ne pripadate (maloj) grupi trudnica koje se ni malo ne brinu zbog boli pri porodu, sigurno ne želite pripadati onog grupi koja, pod uticanjem raznih priča, veruje da je to najgora moguća stvar koja vam se može desiti. Prvo što trebate znati je da osobe koje pričaju takve priče sigurno nisu bile informisane o samom procesu pre svog poroda, pa najverovatnije nemaju ni tačnu informaciju o tome šta je pošlo kako ne treba tokom poroda. Zapravo, takve priče svode se na subjektivni osećaj i nagađanja. Možete čuti priče o carskom rezu jer „porod nikako nije mogao sam početi“ (iako nije bilo indikacija o zdravstvenim problemima majke ili deteta, niti je bilo pokušaja da se porod inducira prirodno ili medicinskim metodama) ili “Beba mi je bila u opasnosti jer je pukao vodenjak, a porod još nije bio počeo”. Najbolje je da vaša očekivanja budu realna, pa i po cenu da zabranite pričanje horor priča u vašoj blizini. I ovde, edukacija čini čuda. Što više znate, više verujete sebi, manje ostalima.

Preuzmite kontrolu: Baš kao što porod nije nešto što se samo vama dešava, to nije niti nešto što ne možete kontrolisati. Danas se trudnicama nude razne mogućnosti, mogu odabrati gde, kako i uz koga će roditi. Sva je zapravo na vama. Porod je nešto čime upravljate vi i vaše telo, i niko drugi. Planirajte porođaj, informišite se o tome šta se dešava u vašem telu i bićete mnogo sigurniji u sebe kada porod počne. Saznajte o mogućim komplikacijama i planirajte kako se nositi sa neočekivanim situacijama. Priprema daje veliko samopouzdanje, ma o čemu u životu da se radi.

A bol – bol će biti i proći, a vi ćete doneti na svet svoje malo jedinstveno čudo prirode. I tako će početi avantura vašeg života…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije