03.10.2014 Trudnoća

Kako se rešiti gorušice u trudnoći?

Trudnoća je posebno stanje koje je nekim ženama donelo lepe uspomene, dok su mnoge zapamtile samo probleme koje su tada imale. Ipak se radi o drugom stanju kada telo prolazi kroz velike promene koje neke žene osećaju više za razliku od ostalih. Gorušica je još jedna nuspojava koja se javlja u trudnoći.

mučnina

Iako su mnoge žene imale problema sa gorušicom i pre nego što su ostale trudne, ova tegoba je ipak poznatija kao jedan od zaštitnih znakova trudnoće. Zašto se gorušica javlja najviše kod trudnica?

Tokom trudnoće dolazi do jače stimulacije želudačnog soka i to zbog hormona gastrina koji radi pojačano. Upravo zbog toga trudnica dobija mogućnost primanja hranjivih materija ne samo za sebe nego i za dete. Stimulacija koja se pritom događa je ponekad toliko izražajna da je žene osete u obliku gorušice ili povećanja apetita.

Ovo je još jedan dokaz koji ide u prilog tome da su majka i dete povezani. Organizam majke i plod su jedna celina i jedno bez drugoga ne mogu da funkcionišu. Donedavno se verovalo da je beba u stomaku izolovana od organizma majke. To sigurno nije istina.

Ako ste i vi jedna od trudnica koja nažalost ima takvu “sreću” da se mora boriti sa neugodnim gorušicama, vreme je da pročitate savete koji će vam pomoći da ih ublažite ili ih se u potpunosti rešite.

Možete prvo otići kod svog doktora kako bi vam preporučio lek koji će sniziti želudačnu kiselinu, a da pritom neće naškoditi plodu. Za sve trudnice koje vole da pokušaju na prirodni način tu je i nekoliko korisnih saveta.

Pokušajte da žvakaćete duže i polako. Uzmite dovoljno vremena za svaki obrok jer se nigde ne žurite. Pazite da nakon svakog obroka grickate bademe ili popijete jogurt jer ćete tako sprečiti neprijatnosti.

Pronađite dovoljno vremena za opuštanje i ne razmišljjte o stvarima koje vas čine nervoznima. Tokom dana jedite nekoliko porcija u uspravnom položaju. Neka hrana bude laka za probavui neka u sebi sadrži sve ono što će pomoći da ublažite kiselinu u vašem želucu.

Bilo bi dobro kada bi na spavanje išli polupraznog želuca, a neka vam dok ležite gornji deo tela uvek bude u povišenom položaju. Nastojte da ležite na levom boku. Dobro je što mnogo toga zavisi od vas, zato nemojte da čekate nego posegnite za onim što će vam pomoći da se rešite gorušice.

Izvor: mojedijete.com, M.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije