03.03.2014 Korisni saveti

10 načina da se zbližite sa bebom… dok je još u stomaku!

Udobno se smestite u fotelju, opustite se i uživajte u druženju sa svojim detetom – još pre njegovog rođenja!

trudnoca

1. PROČITAJTE SVE!

Osećaj bliskosti sa bebom u ranoj fazi nije lako ostvariti budući da je jedini (i to neprijatan) znak trudnoće jutarnja mučnina i često trčkanje u kupatilo.

Tokom prva tri meseca trudnoće fizičke i psihičke promene kroz koje prolazite lako mogu da zasene osećaj povezanosti sa bebom. I zaista, nije nikakvo čudo što zbog svakodnevnog savladavanja mučnine, bolova u dojkama, gorušice i umora ne stižete da razmišljate o fascinantnim događajima koji se odigravaju u stomaku. Ipak, eksperti kažu da je stvaranje bliskosti sa novim životom koji nosite moguće (i poželjno!) i u prvim nedeljama trudnoće.

Čitanje literature o razvoju bebe i razmišljanje o njenom izgledu i novim veštinama koje je naučila probudiće osećaj bliskosti sa njom. Dakle, obavezno nabavite iscrpan, ilustrovani vodič kroz trudnoću i posvetite određeno vreme svakog dana čitanju i „druženju“ sa svojom bebom.

2. DIRLJIVA PRIČA

Otprilike, u sedamnaestoj nedelji osetićete prve, slabašne pokrete svoje bebe.

Negde od dvadesete nedelje, beba može da oseti kada dodirnete stomak. Inače, istraživanja pokazuju da beba može da razlikuje dodir svojih roditelja i drugih ljudi, pa se nemojte iznenaditi ako vam uzvrati „udarac“ kada dodirujete stomak.

Nežno trljanje stomaka odličan je način da uspostavite prve kontakte sa bebom pre rođenja. Učinite to kada osetite da se beba pokreće i nastavite ovaj „razgovor“ sve dok je raspoložena da „priča“ sa vama. Zaista, ne postoji ništa uzbudljivije od prvih odgovora vaše bebe, koji će, budite sigurni, fascinirati vašeg supruga više nego vas!

3. VREME JE ZA MASAŽU

Kada beba postane sposobna da oseti i prepozna vaš dodir, zašto ne biste sebi i svom malom čedu priuštili zadovoljstvo masaže?

Naravno, radi se o specijalnoj, aromaterapijskoj masaži za trudnice. (Ukoliko ste u dilemi da li je to dobro za vas, prvo se posavetujte sa lekarom.)

Dakle, pomešajte nekoliko kapi lavandinog, ružinog i ulja mandarine (bezbedni za primenu nakon prvog tromesečja) u baznom ulju i tu smesu blago utrljavajte u kožu stomaka, u pravcu kazaljke na satu. Potom dugim pokretima prelazite sa vrha stomaka do podnožja. I, ponekada zamolite partnera da masira vaš stomak – biće to prijatno iskustvo za sve troje!

4. PLIVAJTE!

Ako vas zanima kako se beba oseća u plodovoj vodi, možda možete sebi da dočarate taj osećaj tako što ćete odlaziti na bazen i plivati. Osim što ćete tako steći utisak o bebinom „vodenom“ životu, plivanje će poboljšati vašu fizičku kondiciju (što je važno za porođaj) i popraviti vam raspoloženje.
Zbog otpora vode, osećaćete se kao da ste laki poput perceta (jeste, čak i sa velikim stomakom!) – baš onako kao što se i beba oseća.

Ako ne uživate u plivanju, ili vas ne privlači ideja odlaska i boravka u bazenu, onda uvek možete da napunite kadu u vodi i opustite se.

5. ĆASKAJTE SA BEBOM

Od 16. nedelje, beba može da čuje razne zvukove – ritam vašeg srca, krčanje creva kada ste gladni, a od 25. nedelje, može da čuje i zvukove iz spoljašnje sredine. Šaviše, istraživanja pokazuju da beba čak pamti neke od tih zvukova i prepoznaje ih nakon rođenja.

Takođe, ona uči da prepoznaje vaš glas i da ga razlikuje od glasova drugih ljudi. Već nekoliko sati nakon rođenja, beba će pre reagovati (okrenuti glavicu) na vas nego na glas neke druge osobe.

Dakle, ako joj budete pričali i pre nego što se rodi, sigurno ćete uspostaviti blisku vezu sa njom. Iako ćete možda sebi delovati smešni dok pričate sa stomakom i pevatu mu, to će vam uskoro postati sasvim normalna stvar.

6. MUZIKA ZA BEBINE UŠI

Nerođene bebe vole muziku ujednačenog ritma, jer ih podeseća na otkucaje vašeg srca. Inače, bebe su nepogrešive u izboru muzike – svojim pokretima pokazaće vam da li se slaže sa vašim muzičkim ukusom. Zato joj puštajte različite vrste muzike i dopustite joj da izabere šta voli da sluša.

Na ovaj način ćete kreirati njene muzičke preferencije i pre rođenja. Velike su šanse da će beba po rođenju prepoznavati muziku koju je slušala u stomaku. Osim toga, brojne studije pokazuju da muzika stvara osnovu za razvoj govornih sposobnosti. Onda, da li vam je potreban još jedan izgovor da uživate u muzici koju volite?

7. MEDITIRAJTE

Ugodna, topla kupka pruža sjajnu mogućnost da se opustite i posmatrate koje sve čudne oblike može da poprimi vaš stomak zbog bebinih pokreta. Pored toga, to je i odlična prilika da meditirate i da se tako opustite.

Jednostavno, mirno lezite, duboko dišite, potpuno se opustite i zamišljajte kako vaša beba izgleda i šta radi. Osim evidentnih psihičkih koristi, ova tehnika je važna i za fizičko zdravlje, jer omogućava bolju snabdevenost organizma kiseonikom (dubokim disanjem unosite za trećinu više kiseonika).

8. ISTEŽITE SE I SAVIJAJTE

Joga je još jedna aktivnost koja će vam pomoći da se opustite. Takođe, ove vežbe su odlična priprema za porođaj – podstiču kondiciju, opuštaju i pomažu u održavanju pozitivnog raspoloženja, što je apsolutno korisno i za vas i za vašu bebu.

Nežni pokreti vašeg tela pokreću (ljuljuškaju) bebu u amniotskoj tečnosti, a hormoni dobrog raspoloženja, koji se oslobađaju u vašem organizmu zbog vežbi, dospevaju u bebin organizam kroz placentu.

9. UM CARUJE NAD TELOM

Iako možda nikada niste razmišljali (ili čuli) za primenu hipnoterapije u trudnoći, eksperti kažu da je to bezbedan i sjajan način da se opustite i da još bolje upoznate svoju bebu.

Kvalifikovani hipnoterapeut naučiće vas tehnikama disanja i koncentracije kojima ćete odstraniti sve spoljašnje podražaje i pomoću kojih ćete ostvariti stanje duboke opuštenosti. U takvom stanju bićete sposobni da se potpuno fokusirate na bebu. Redovna hipnoterapija takođe će vam pomoći da promenite percepciju bola i naučite kako da opustite telo tokom porođaja.

10. LEPA KAO SLIKA

Uprkos višesatnom izučavanju ultrazvučnih snimaka vaše bebe, i dalje nećete steći preciznu sliku o njenom stvarnom izgledu. Na svu sreću, već neko vreme se praktikuju 4D ultrazvučni pregledi, čija cena, istina, nije baš pristupačna, ali koji pružaju neverovatno realnu sliku vaše bebe.

Ako se odlučite za ovaj pregled, videćete bebu dok sisa palac, pravi grimase, zeva, čak štuca! Ovi snimci su zaista neverovatno detaljni: osim što ćete se potpuno raznežiti kada ugledate bebine minijaturne prstiće i nosić, imaćete priliku da se uverite da beba nije nasledila velike uši vašeg svekra!

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije