21.06.2016 Korisni saveti

30 saveta za 30 dana sa novorođenčetom

Prvih šest nedelja sa novorođenom bebom je svakako najtaže, odjednom treba da usvojite sasvim nove navike, živite sasvim drugačiji život, a pored toga treba i da se oporavite od samog porođaja. Mi vam donosimo 30 saveta za prvih 30 dana sa bebom koji će vam uveliko olakšati proces prilagođavanja. Evo o čemu je reč…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock


Ako se vi i vaš partner nakon prvih meseca dana sa bebom osećate kao da vas je pregazio brzi voz, nemojte misliti da ste zato loš roditelj ili da ste jedini jer to jednostavno nije istina. Dobitak deteta je sigurno najveća životna promena i za to nikad ne možete biti dovoljno spremni. Mi smo za vas skupili nekoliko saveta koji će vam možda biti od pomoći. Pročitajte, pokušajte primeniti i proverite da li vam odgovaraju.

Dojenje

Kad je u pitanju dojenje nemojte očekivati da će beba prvi mesec jesti na svaka tri sata jer to je retkost i treba joj više vremena da se uobroči. Nekad će vam možda izgledati da beba jede non-stop što može biti zaista stresno. Evo nekoliko saveta vezanih za dojenje…

1. Potražite pomoć. Istraživanja su pokazala da dojilje koje su tražile stručnu pomoć uglavnom imaju više uspeha. Potražite pomoć babice, patronažne sestre ili stručnjaka za laktaciju ako to postoji u vašem gradu.

2. Pitajte sve što vas zanima još u bolnici. Iako u našim bolnicama sestre nisu najsusretljivije, pokušajte sve što vas zanima u vezi s dojenjem saznati još dok ste u bolnici da kući ne idete baš u potpunosti nespremni.

3. Pripremite se. Iako će vam tokom prvih nedelja jedino biti na pameti dojenje, i kako da uđete u štos, nikako nemojte zapustiti sebe. Pre nego ponovo podojite vašu bebu, sedite, odahnite, popijte češu vode, prelistajte neki magazin.

4. Koristite tople obloge. Ako su vam dojke bolne i mlečne žlezde začepljene – stavljajte tople obloge. Jednostavno stavite sterilnu gazu na nekoliko sekundi u mikrotalasnu pa stavite na bolne dojke.

5. Hladni oblozi. Ako su vam pak bradavice bolne i nadražene nakon dojenja, u tom slučaju će vam pomoći hladni oblozi. Toplina podstiče bolji protok mleka, dok hladoća ublažava iritacije.

6. Pričekajte sa davanjem flašice. Ukoliko imate dovoljno mleka, bebu nemojte upoznavati sa flašicom pre navršena tri meseca, posebno ako za to nema potrebe. Nemojte izdajati mleko dok se dete ne navikne na dojku.

Nastavak teksta na sledećoj strani…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije