06.09.2015 Korisni saveti

Biohemijska trudnoća: Kako da saznate da li ste bile u drugom stanju?

Kako se otkriva biohemijska trudnoća?
Biohemijske trudnoće najčešće otkrivaju testovi za utvrđivanje trudnoće. To su zapravo trudnoće koje završe vrlo rano i pre nego što ih je moguće uočiti na ultrazvuku (najranije oko pet nedelja od prvog dana poslednje menstruacije). Smatra se da biohemijske trudnoće nastanu kada zametak odumre odmah nakon stvaranja, a pre usađivanja u matericu. Vrlo su česte, skoro 50 do 60 odsto svih trudnoća završava kao biohemijska trudnoća.

Kako se utvrđuje biohemijska trudnoća?
Da je trudnoća postojala, sazna se prema pozitivnim vrednostima beta HCG-a (hormona trudnoće), bilo iz krvi ili iz urina. Posle nekoliko dana žena od pobačaja, prestaje da bude pozitivna, te dolazi do krvarenja i u tim slučajevim nije potrebna kiretaža, jer trudnoća sama po sebi propada.

Kako da saznate da li ste bile u drugom stanju?
Ranije se nije previše znalo za biohemijske trudnoće, jer tada nisu postojali testovi za rano otkrivanje trudnoće, a žene su imale običaj da čekaju da menstruacija izostane, pa da se tek posle izvesnog vremena jave ginekologu. Ako bi dobile menstruaciju, smatrale su da nisu ni bile trudne. Menstruacija nakon biohemijske trudnoće može biti obilnija i sa ugrušcima, prećena jačim bolovima nego inače, ali to nije pravilo. Ova trudnoća najčešće nema simptome, jer se prvi simptomi prave trudnoće javljaju tek oko šeste nedelje.

Pročitajte još…Trudnoća i bapske priče: Mitovi su razotkriveni!
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije