12.04.2016 Korisni saveti

Česte greške u trudnoći koje možete izbeći

Greške u trudnoći su normalne bez obzira na činjenicu da se svaka buduća mama trudi da radi ono što je najbolje za bebu. Sa velikim brojem različitih smernica i stavova koji se nude na internetu, sve može delovati zbunjujuće i otežati donošenje ispravnih odluka.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Najbolje je da se, uvek kada ste u dilemi, ili imate neko pitanje,obratite svom lekaru. U međuvremenu, izbegavajte greške koje se ponekada dešavaju i najopreznijim budućim mamama.

1. Jedete za dvoje
Nažalost, druga linija na testu za trudnoću vam ne daje dopuštenje da se pretovarite sladoledom i kiselim krastavcima. Da biste pravilno obezbedili svojoj bebi sve hranljive sastojke koji su joj neophodni za razvoj, potrebno je da dodate samo oko 300 kalorija svojoj uobičajenoj ishrani, a čak ni to nije potrebno sve do početka drugog trimestra. Preveliki porast telesne mase može dovesti do komplikacija kao što su gestacioni dijabetes ili preeklampsija, tako da je veoma bitno da održavate težinu u okviru preporučenih granica. Pitajte svog lekara kolika je zdrava dodatna masa; kod zdravih žena, bez komplikacija u trudnoći, trebalo bi da bude 10-15 kilograma.

2. Započinjanje dijete
Dok neke žene trudnoću vide kao priliku da uživaju u hrani, druge krenu u suprotnom smeru i ne dozvoljavaju sebi to uživanje dovoljno često, što rezultuje gubitkom težine. Vi nosite u sebi još jedno biće – treba da dobijete nekoliko kilograma! Čak i ako niste bili oduševljeni svojim telom pre trudnoće, sad nije pravo vreme za dijetu. Jedite dobro uravnotežene obroke i užine, bavite se umerenom fizičkom aktivnošću uz konsultaciju sa svojim lekarom i nemojte brinuti o održavanju linije. Imaćete dosta vremena za to posle porođaja.

3. Preskakanje prenatalnih vitamina
Veliki broj budućih mama, koje pate od jutarnje mučnine ili vrtoglavica, žale se da vitamini dodatno pogoršavaju ove simptome, ali veoma je bitno da ih uzimate svakodnevno. Vašoj bebi su neophodni nutrijenti i vitamini za pravilan razvoj i rast i zato se, u slučaju da vam izazivaju mučninu, obratite lekaru kako bi Vam prepisao vitamine drugog proizvođača ili našao alternativno rešenje (recimo vitamine u tečnom obliku) koje će vam manje iritirati stomak. Možete pokušati i da ih uzimate zajedno sa hranom, ili u drugo doba dana, ili da prepolovite količinu uz konsultaciju sa lekarom.

4. Niste sasvim iskreni prema svom lekaru
Možda ste popili malo više vina pre nego što ste shvatili da ste trudni. Možda niste u stabilnoj vezi. Možda niste mogli da odolite sušiju i pojeli ste ceo tanjir sašimija. Niko nije savršen i Vaš lekar to ni ne očekuje od vas ali veoma je važno da budete iskreni u vezi sa svojim životom i eventualnim odstupanjima od preporučenog ponašanja koja su se dogodila od kako ste trudni. Pošto je zadatak lekara da vam pomogne da iznesete i rodite zdravo dete, potrebno je da budete iskreni kako bi vam ponudio najbolje moguće savete. Čak i ako vas je sramota da govorite o nečemu što ste uradili, progutajte ponos, i recite za dobro vaše bebe. U većini slučajeva će vam verovatno odgovoriti da to nije ništa strašno, što će Vas osloboditi osećaja krivice i vratiti vam spokoj.

5. Ne odmarate se dovoljno
Život vas ponekad može preopteretiti, a vi ste možda osoba koja često ostaje budna do kasno kako bi pozavršavala sve obaveze za taj dan. Međutim, kada nosite bebu, morate se pobrinuti da svom telu pružite onoliko odmora koliko mu je potrebno. Fizički zahtevi trudnoće mogu znatno smanjiti količinu energije kojom raspolažete, a vašem telu (a i duši) je potrebno vreme da obnovi snagu. Istraživanja su pokazala da žene koje tokom trudnoće ne spavaju dovoljno imaju veće izglede za komplikacije tokom trudnoće i porođaja, ili češće imaju carski rez, tako da je dovoljna količina sna od ogromne važnosti.

6. Nemojte zbog trudnoće gurnuti sebe u drugi plan
Trudnoća svakako menja vaš zivot, ali ne mora da utiče na baš svaki njegov aspekt. Održavajte svoj uobičajeni način života i nastavite da radite stvari koje volite. Ako se bavite trčanjem, lekar će vam verovatno reći da možete da nastavite sa laganijom varijantom svoje uobičajene fizičke aktivnosti, tako da je najbolje da proverite sa njim pre nego što pretpostavite da morate da okačite patike o klin za narednih devet meseci.

Trudnoća treba da bude prijatno iskustvo. Družite se sa prijateljima, izlazite sa svojim partnerom, nemojte provoditi svaki sekund tih 40 nedelja brinući o tome šta smete, a sta ne smete da radite. Zdrav razum i otvorena komunikacija sa lekarom će vas dovesti daleko, i pre nego što shvatite, već ćete ljuljuškati svoju bebu u naručju i započinjati novu fazu roditeljstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije