24.05.2018 Korisni saveti

Da li je dozvoljeno bavljenje sportom u periodu laktacije?

Da li je dozvoljeno bavljenje sportom u periodu laktacije?
Fizička aktivnost je veoma korisno za žene u postporođajnom periodu. Međutim, kako bi bilo bezbedno i za vas i mališana, potrebno je pridržavati se određenih pravila.

Bavite se sportom isključivo onda kada se dobro osećate. Obavezno takođe obratite pažnju na to šta vam vaše telo govori. Ukoliko se desi da se ne osećate najbolje tokom treninga, odmah prekinite sa vežbanjem i konsultujte se sa lekarom.

Kada početi sa sportom nakon porođaja?
Bavljenje sportom preporučuje se već nedelju dana nakon porođaja, naravno ukoliko niste imali nikakve komplikacije i ako se smirilo krvarenje.

Pročitajte još… Top 8 pravila za vežbanje u trudnoći

Ipak, postoje određeni sportovi koji se ne preporučuju dojiljama i oni kojima se možete baviti vrlo brzo posle porođaja.  U nekim slučajevima (u slučaju obilnih krvarenja, carskog reza…) potrebno je da se konsultujete sa lekarom, koji će vas najbolje posavetovati kada je najbolje vreme da počnete sa fizičkom aktivnošću.

Takođe, osluškujte svoje telo, jer ukoliko se osećate odlično nema razloga da lagano ne počnete sa vežbanjem.

Koliko često treba praktikovati trening?
Fizička aktivnost se preporučuje neposredno nakon dojenja
Rekreacija se preporučuje još pre doručka. Takođe, ne treba zaboraviti, da je najbolje vežbe praktikovati odmah nakon što podojite bebu.

Dovoljno je da imate trening tri puta nedeljno po pola sata, da bi primetili rezultate vašeg zalaganja. Osim toga, tokom samog dojenja žena gubi čak 500 kalorija na dan.

Budite umereni u vežbanju jer povećan i dugotrajan napor mogu pogoršati kvalitet majčinog mleka (u telu je povećano lučenje mlečne kiseline, koja majčinom mleku dati neprijatan kiselkast ukus) ili smanjiti količinu.

Koji sport se preporučuje dojiljama?

Plivanje
Ovaj sport će vam pomoći da se rešite celulita, ojačaće ligamente i mišiće i osećaćete se mnogo svežije. Osim toga, vežbe u vodi znatno smanjuju opterećenje kičme. S obzirom na to da se u periodu dojenja često javljaju problemi sa kičmom, ovaj sport je najidealniji za dojilje.

Šetnja
Glavna prednost šetnje je što vam ne treba dodatno slobodno vreme, jer u šetnju možete ići i sa mališanom.

Vežbanje
Što se tiče vežbi koje se preporučuju dojiljama, na prvom mestu su vežbe za kičmu, karlicu, grudne mišiće, vežbe istezanja, kao i vežbe za noge i stopala.

Igre na otvorenom
Tokom leta možete igrati igre na otvorenom koje vam prijaju, recimo badminton, stoni tenis, ili pak odbojku i bacanje frizbija.

Pilates
Pilates nije suviše naporan, odličan je za relaksaciju, jer ravnomerno angažuje sve delove tela. Ove vežbe su idealne za održavanje dobre forme i preporučuju se svim ženama jer postoje vežbe specijalno namenjene trudnicama, vežbe sa loptom, sa tegovima, manje i više intenzivne…

Koje sportove treba izbegavati?

Trčanje
Trčanje je energetski veoma intenzivan proces i može negativno da utiče na kvalitet majčinog mleka.

Teretana
Većina vežbi u teretani, kao i mini teretane i sprave za kućnu upotrebu nisu najbolji izbor za dojilje. Razlozi su isti kao i u slučaju trčanja, a osim toga veliki napor može izazvati krvarenje.

Borilačke veštine
Bavljenje raznim oblicima borilačkih veština nije preporučljivo jer osim što su veoma naporne, postoji opasnost od povrede grudi.

Ekstremni sportovi
Ekstremni sportovi se ne preporučuju ni u kom slučaju. Adrenalin može značajno smanjiti laktaciju, a osim toga postoji veliki rizik od poveda.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije