08.05.2018 Korisni saveti

Gorušica i problemi sa varenjem u trudnoći

Kako bi vaša beba mogla da raste dok je u stomaku, vaši mišići moraju biti opušteni. Kako bi to obezbedilo, telo u trudnoći proizvodi više progesterona, što utiče na sve mišiće u vašem telu –uključujući i poklopac koji se nalazi na ulazu u želudac.

Kao rezultat toga, moguće je da ćete patiti od gorušice, jer sada mala količina želudačne kiseline može da se vraća u ždrelo. Sada, kada su mišići digestivnog trakta opušteni, oni otežavaju da hrana prolazi kroz njega, a ni dodatni pritisak materice koja neprestano raste svakako ne olakšava stvari.

Iako trudnička gorušica može biti veoma neprijatna za Vas, ona igra veliku ulogu da beba dobije sve neophodne hranljive sastojke. Ona vas može naterati da sporije jedete, dozvoljavajući na taj način hrani da se duže vari, a samim tim dozvoljavajući vašoj bebi više vremena da apsorbuje ono što je dobro iz nje.

Kako da ublažite gorušicu tokom trudnoće

– Kofein može da izazove gorušicu, tako da bi trebalo da izbegavate čaj i kafu.
– Voće koje sadrži limunsku kiselinu i sokovi samo će pojačati gorušicu, ali vlakna možete uneti tako što ćete jesti hleb sa zrnevljem, braon pirinač, žitarice od celog zrna i voće i povrće.
– Izbegavajte začinjena i masna jela.
– Izbacite čokoladu.
– Jedite pomalo i često, i najkasnije dva sata pre odlaska na spavanje.
– Pijte puno vode – dve čaše vode pre obroka će doprineti boljem varenju.
– Suprotno ustaljenom mišljenju, mleko može pogoršati gorušicu. – Čaša hladne vode će vam olakšati neprijatan osećaj koji izaziva gorušica.
– Žvakaća guma nakon obroka će pojačati lučenje pljuvačke, što pomaže neutralisanju želudačne kiseline.
– Dokazano je da čaj od nane i sirovi beli luk mogu da pomognu. – – Ukoliko radije ne biste jeli svež beli luk, probajte da ga umesto toga pijete u vidu kapsula.
– Spavanje sa dodatnim jastucima će Vam pomoći da želudačna kiselina ostane dole.

Ukoliko Vam se čini da ništa od ovoga ne pomaže, obratite se Vašem lekaru, koji će moći da Vam preporuči antacide koji su bezbedni za trudnice.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije