14.05.2016 Korisni saveti

Iz meseca u mesec: Važni pregledi i analize za zdravu trudnoću

Tokom trudnoće, koja predstavlja jedan od najvažnijih i najlepših perioda u životu svake žene, veoma je važna adekvatna zdravstvena zaštita. Ona se sastoji od periodičnih pregleda i analiza kojima se prati zdravstveno stanje majke i ploda. Na ovaj način omogućeno je i da se na vreme identifikuju trudnoće sa visokim rizikom, a na pregledima buduće mame, uz podršku, dobijaju i određene savete i informacije u vezi sa trudnoćom.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

– Antenatalna zaštita obuhvata skup mera i postupaka koji se sprovode u toku trudnoće, a s ciljem očuvanja zdravlja i sprečavanja oboljenja majke kako bi rodila zdravo i za život sposobno dete. Svakoj budućoj mami na početku trudnoće treba dati informaciju kako se i šta sprovodi u okviru kontrole trudnoće. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije kao i Nacionalnog vodiča za zdravstvenu zaštitu žena, kod zdravih, nekomplikovanih trudnoća, predviđeno je da trudnica obavi 9 pregleda i to 5 zbog lekarskog pregleda i 4 zbog ultrazvučnog pregleda. – objašnjava mr Gordana Pecić, ginekolog Doma zdravlja MediGroup Bulevar. U slučajevima normalne, zdrave trudnoće, ovo je sasvim dovoljan broj pregleda. Ponekad ženama koje su po prvi put trudne deluje da je ovo mali broj poseta lekaru i pregleda, te se dešavaju situacije u kojima se nekontrolisano odlazi kod nekoliko lekara kako bi se uradio ultrazvučni pregled, potvrdio pol, videla beba i slično, a bez realnih indikacija za tim pregledima.

– Ukoliko se tokom trudnoće pojave neke komplikacije ili problemi koji trudnoću svrstavaju u red rizičnih, tada se broj i vrsta pregleda određuje isključivo prema medicinskim indikacijama. Trudnica treba da se javi ginekologu na prvi, inicijalni pregled najkasnije do kraja drugog meseca trudnoće, a potom da redovno dolazi na planirane kontrole i preglede – kaže mr Pecić.

Koji su pregledi važni po mesecima tokom trudnoće pročitajte OVDE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije