15.05.2015 Korisni saveti

Kako da se hranite pre trudnoće?

Da bi organizam u trudnoći imao dovoljno vitamina i minerala, idealno bi bilo misliti o tome pre same trudnoće jer promena navika u ishrani pre začeća je podjednako važna. Imajte na umu da hrana koju unosite može bitno uticati na vašu mogućnost da ostanete u drugom stanju.

Raznovrsna ishrana koja sadrži adekvatne količine hranljivih sastojaka pre trudnoće jednako je bitna kao i za vreme trudnoće i dojenja.

Ukoliko ste odlučili da ostanete u drugom stanju, promena navika u ishrani jedna je od veoma bitnih faktora koji utiču na zdravlje vašeg deteta. Ako se Vi u trudnoći zdravo hranite, i Vaše dete u stomaku živeti će zdravo.

U zavisnosti od stanja vaše uhranjenosti bilo bi poželjno da pre trudnoće malo smršate ili da se malo ugojite kako bi u trudnoću ušli sa optimalnom težinom (o njenom određivanju pomoći će Vam BMI). Ipak, pre nego što krenete sa dijetom, obavezno se konsultujte se sa Vašim dijetetičarom.

U trudnoći imajte na umu da treba početi sa menjanjem navika što pre. Unosite dovoljno vitamina i minerala, hranite se redovno, spavajte, izbegavajte stres itd. Pravo je vreme da napravite izmene u svom frižideru i jelovniku. Vodite računa o unosu vitamina i minerala, alkohol i cigarete izbacite iz upotrebe, ograničite konzumaciju napitaka sa kofeinom i održavajte telesnu težinu.

Vitamin B9 u ovom periodu je najvažniji. Nedostatak ovog vitamina (ili folne kiseline), naime pre trudnoće i za vreme prvog tromesečja, može naškoditi pravilnom razvoju bebe. Naime, on učestvuje u zatvaranju neuralne cevi, koja predstavlja začetak nervnog sistema embriona.

Iskustva drugih majki možete čuti ako se priključite Pampers roditeljskoj zajednici, gde i sami možete da podelite svoja iskustva o majčinstvu sa drugim roditeljima. Više o tome pogledajte OVDE.

Izvor: Trudnoća.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije