07.03.2016 Korisni saveti

Kako odabrati najbolju flašicu

Na spisak neophodnih stvarčica za kupovinu verovatno ste dodali i flašicu za bebu. Bez obzira na to da li svoje čedo dojite ili ga hranite veštačkim mlekom, sigurno će vam biti potrebna. Ali, kakvu flašicu odabrati? Treba li da bude od stakla ili od plastike? S cuclom od lateksa ili onom silikonskom? Šta znači BPA free? Pokušali smo da pronađemo odgovore na sva vaša pitanja.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

1
CUCLA

Kad birate flašicu, vodite računa da bude sa silikonskom cuclom. Ovaj materijal je mnogo trajniji od lateksa i manje je podložan deformaciji. Osim toga, neki mališani su čak alergični na lateks. Veličina cucle mora biti prilagođena njihovom uzrastu (za novorođenče 0+), a oblik što sličniji majčinoj bradavici. Materijal ne sme biti oštećen, jer parčići silikona mogu upasti u mleko i uzrokovati gušenje. Postoje i cucle za jednokratnu upotrebu, koje dolaze u sterilnom pakovanju i mogu biti veoma korisne na putovanju. Ortodontske cucle dizajnirane su tako da bolje naležu na bebino nepce i manje utiču na rast zuba.

2
MATERIJAL

Eksperti češće preporučuju plastične flašice, jer su lakše i nisu lomljive. Mada se u današnje vreme većina flašica za bebe izrađuje od plastike bez štetnih supstanci (BPA free), zbog polemika koje su se o tome vodile poslednjih godina, dosta roditelja se odlučuje za staklene – one su 100% bezbedne. Mogu biti nešto skuplje, ali ih, za razliku od plastičnih, ne treba često menjati. Ipak, i one imaju svoju lošu stranu – teže su i lomljive. Da biste ih zaštitili od pucanja, prilikom upotrebe možete koristiti silikonsku navlaku za flašice.

3
KONTROLA PROTOKA

Protok tečnosti kroz cuclu najčešće je označen brojevima 1–8. Jedinica označava protok “kap po kap” i namenjena je tek rođenim bebama, dok je osmica namenjena većim mališanima. Cucle menjajte redovno, budući da se rupica kroz koju prolazi tečnost s vremenom proširuje, pa će protok mleka biti mnogo snažniji nego što bi trebalo. Ako vašeg bebirona muče grčići, nabavite takozvanu “anticolic” flašicu, sa specijalnim ventilom koji kontroliše protok vazduha i ne dozvoljava mu da dospe u dečji stomačić. Na ovaj način količina progutanog vazduha smanjuje se na najmanju moguću meru.

4
BEZ BISFENOLA

Ukoliko je na ambalaži istaknuta oznaka BPA free (ili pak 0 % BPA), to znači da je flašica napravljena od plastike koja ne sadrži potencijalno opasnu hemikaliju bisfenol A (BPA), koja, prema tvrdnjama naučnika, može da izazove prerani pubertet, povećava rizik od nastanka dijabetesa, hiperaktivnosti i nekih vrsta karcinoma. Iako je čest sastojak predmeta od plastike, bisfenol A je posebno opasan u flašicama za bebe jer se one upotrebljavaju duži period, a izlažu se visokim temperaturama i mikrotalasnim zracima.

Savet: Za početak ne bi bilo loše da kupite nekoliko flašica. Ukoliko dete sisa, nabavite minimum dve – jednu manje i drugu veće mililitraže. Prvu ćete koristiti za vodu, a drugu za mleko koje izmlazate. U slučaju da koristite adaptiranu formulu, biće vam potrebno najmanje tri flašice za mleko i dve za vodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije