05.10.2016 Korisni saveti

Kako pravilno prati bebinu odeću?

Ima li istine u navodima da se bebina odeća mora prati odvojeno od ostatka odeće i morate li korisiti posebne deterdžente za rublje?

ID-10011914

Prie dolaska bebe, operite svu kupljenu odeću jer je nova odeća često tretirana raznim hemikalijama protiv gljivica i mikroba, a one mogu iziritirati bebinu kožu. Novorođenčad imaju osetljivu kožu, a pranje će ukloniti i sve ostatke prašine. Malo popustljiviiji možete biti sa jaknama i stvarima koje ne dotiču direktno kožu deteta. Uvek pročitajte uputstvo za pranje na etiketama. Različiti odevni predmeti zahtevaju različite temperature pranja, a na etiketama možete pronaći detaljna uputstva kako bi, između ostalog, sprečili i uništavanje i smanjivanje tkanine.

Poseban deterdžent ili ne?
Mnogo roditelja je zabrinuto, hoće li normalan deterdžent ili prašak za veš biti sgresivan za nežnu kožu njihovog deteta. Predlažemo da napravite test. U mašinu s vašim rubljem, ubacite dva ili tri komada bebine odjeće. Ako beba ne reaguje nakon nošenja odeće, slobodno možete prati bebinu odeću s deterdžentom koji i vi koristite i nema potreba za kupovanjem blažeg „baby“ deterdženta. Takođe, radije koristite tečni deterdžent od praškastog jer se bolje ispira.

Odvojeno pranje i mrlje
Odelca svoje bebe odvajajte kao i svoju, po bojama. Nema potrebe posebno prati, ako dete nije imalo reakciju. Puno je praktičnije oprati veš zajedno, jer čekajući da se napuni cela mašina samo bebinih stvari, morate imati puno više benkica, bodića, majica i pantalonica. U popularnom uputstvu „Što očekivati prve godine“, autori preporučuju: „Upotreba deterdženata ima prednost: budući da nisu zabranjeni na nezapaljivoj dečjoj odeći, što nije slučaj sa posebnim sredstvima, svu odeću je moguće prati zajedno“.

Jedan od trikova kako bi na prirodan način uklonili mrlje od mleka ili urina je dodati malo belog alkoholnog sirćeta u vašu mašinu za veš pre programa ispiranja. Sirće se može staviti i umesto omekšivača. Osim što će stvarno omekšati rublje i dezinfikovati će ga i od bakterija koje se znaju nastaniti u porama tkanine. Jedina stvar koju morate posebno prati su platnene pelene koje pre toga potopite u vruću vodu kako bi uklonili mrlje i ubili bakterije.

Izvor: Klokanica.hr
Foto: Freedigitalphotos.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije