23.02.2016 Korisni saveti

Kolika razlika među decom je najbolja?

Šta mislite koja je najidealni razlika između dece. Evo šta kažu stručnjaci…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock


Razlika među decom treba da bude tolika da roditelji mogu podjednako da im se posvete. I mala i velika razlika između dece ima i svojih prednosti i svojih mana. Ipak, roditelji oko toga ne bi trebalo mnogo da se opterećuju, već da shvate da je najbolja razlika ona koju sami odrede i koja im najviše odgovara.

Prema istraživanjima, idealna razlika među decom je od godinu i po do dve godine. Sa biološke strane ovaj period je za majku idealan jer je prošlo dovoljno vremena od prvog porođaja da se telo vrati u normalu, a opet je dovoljno zagrejano za sledeću trudnoću. Kako statistika pokazuje, to umanjuje rizik od prevremenog porođaja. Sa socijalne strane, mala razlika među decom obezbeđuje da ona budu bliska.

– Razlika od 18 do 24 meseca je veoma dobra zato što prvo dete izlazi iz primarne simbioze sa majkom, kreće da upoznaje svet i druge ljude i tada najlakše prihvata sve novine, pa tako i prinovu u kući. Majka je tad spremna za drugo dete. Za zaposlene žene je dobro i to da u relativno kratkom periodu borave u kući sa decom i mogu posle da se vrate profesiji. Još jedna prednost male razlike u godinama je u tome što deca zajedno odrastaju – objašnjava psihoterapeut Svetlanka Knežević.

Od 18. do 24. meseca
Roditelji nikako ne bi trebalo da porede decu. Nemojte mlađem detetu sve da popuštate dok starije trpi, već jednako tretirajte oboje. Nikako ih ne poredite, to može biti pritisak za oboje.

Od druge godine
Ohrabrite starije dete da pomaže oko bebe. Nemojte mu reći: „Ne radi to bebi, povredićeš je“, već: „Nežno je mazi po glavi, ona to voli“ niti „Ne diraj, to je bebino“, već „Hajde da damo to bebi“.

Više od četiri
Majka ne bi trebalo da traži od starijeg deteta da pazi na mlađe niti da odgovara za njega. Za svaku njegovu pomoć nagradite ga u skladu s godinama, od igračke do džeparca.

Razlike
Svako dete je jedinstveno. Čak i kada imaju isto vaspitanje i uslove za život, deca odrastaju u različite ljude i tu različitost treba poštovati. Posebno je opasno porediti decu.

Ljubomora
Ljubomora je normalna i neizbežni je deo odrastanja, ali ne treba je shvatiti olako. Ako ljubomora poprimi veće razmer,e može trajno da naruši bliskost među decom.

Sigurnost
Dete u porodici traži sigurnost, i to treba da dobije. Kada vidi da su roditelji tu i za njega i za brata ili sestru, sve je u redu. Ako usmerite decu da se međusobno štite, takav odnos imaće čitav život.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije