22.10.2016 Korisni saveti

Lekari otkrivaju da li je opasno povraćati u trudnoći

prof.-dr-Aleksandra-Novakov-MilicPiše: prof. dr Aleksandra Novakov Mikić
lekar specijalista ginekologije i akušerstva, supspecijalista perinatologije
poliklinikanovakov.com

Poliklinika Novakov logo

Na pitanja koja najčešće muče trudnice, a u vezi su sa mučninom i ponašanjem trudnica u toku devet meseci, ovo su pravi odgovori.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Da li je svim trudnicama muka na početku trudnoće?

Ne svim, ali većini, nažalost jeste. I, mada se misli da se ovaj problem javlja samo ujutro, trudnice znaju da to nije uvek istina, jer se može desiti da iim je muka preko celog dana, pa i uveče. Kod nekih se to stanje ograničava na povremen osećaj koji ne smeta mnogo, a kod nekih se komplikuje povraćanjem, koje može da bude povremeno, ili da se pogorša toliko da zahteva smeštanje u bolnicu i nadoknadu tečnosti.

Šta je uzrok muke i povraćanja na početku trudnoće?

Ne zna se tačan uzrok muke i povraćanja, ali se smatra da su ove tegobe povezane su sa hormonskim promenama i mogu početi već oko pete ili šeste nedelje, a traju obično do 14. nedelje, s tim što se, retko, mogu produžiti i do kraja trudnoće.

Da li je opasno ako povraćam?

Ne, ali ako povraćate više od četiri do pet puta dnevno, ne unosite hranu niti vodu, gubite na težini i manje mokrite, onda može postati opasno jer možete postati dehidrirani. U tom slučaju, treba da se javite vašem lekaru, koji će proceniti da li je potrebno da budete primljeni u bolnicu, da bi se nadoknadila tečnost, infuzijama, sa vitaminima.

Šta da radim kada mi je muka?

Nema načina da sprečite muku i povraćanje, ali možete smanjiti učestalost i intenzitet tegoba, tako što ćete jesti manje obroke, češće, ne previše začinjenu hranu koja nema intenzivan miris. Treba da pijete dosta tečnosti, a probajte da doručkujete pre nego što ustanete iz kreveta. Kada ležite, ustanite sporije, nemojte praviti nagle pokrete. Izbegavajte napitke sa kofeinom i alkohol, nemojte pušiti niti boraviti u prostorijama u kojima se puši. Ako ne možete da jedete pravu hranu, prebrodite krizu muke ponekim slanim štapićem, slanim keksom ili golim tostom. Što više vremena provodite na svežem vazduhu, umereno šetajte.

Nekada čak i vitamini posebno napravljeni za trudnoću mogu da izazovu muku, pa probajte da ih uzimate sa nekom blagom hranom. Posebno gvožđe na prazan stomak može da bude problem, pa ga nemojte tako uzimati.

Šta raditi u slučajevima mučnine i povraćanja, pročitajte OVDE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije