12.08.2014 Korisni saveti

Najvažniji saveti za svako tromesečje trudnoće

Trudnoća je izuzetno uzbudljivo razdoblje za sve buduće roditelje, no i zbunjujuće vreme zbog silnih saveta koje dobijaju na sve strane. Evo najbitnijih stvari na koje morate obratiti pažnju, sastavljenih po tromesečjima trudnoće.

o-PREGNANT-facebook

Prvo tromesečje

Zapamtite da se folna kiselina preporučuje svim trudnicama. Najbolje bi bilo početi sa uzimanjem čim isplanirate trudnoću, no vrlo često žene počnu da je koristite tek nakon potvrđene trudnoće.

Pazite na svoju ishranu. Dobra ishrana je nužna za zdravu trudnoću i razvoj ploda, ali nemojte se zabuniti, jer nije važna količina nego kvalitet – prvih pet meseci vam je potrebno tek 300 kalorija više dnevno.

Prve krvne analize bi trebalo da obavite na početku trudnoće. Ovo uključuje potvrdu krvne grupe, nivo gvožđa i uobičajenu krvnu sliku i analizu urina. Nije loše da počnete da uzimate dodatak gvožđa kako biste bez problema „pregurali“ celu trudnoću, samo pazite da vam ne optereti želudac ili izazove probavne tegobe.

Drugo tromesečje

Ako ste patili od nekih tipičnih trudničkih tegoba kao što su jutarnja mučnina ili umor, dobra vest je da će verovatno sada nestati ovi simptomi.

U ovom periodu ćete, ako niste već pre, na ultrazvuku čuti otkucaje bebinog srca i osetićete prvi put bebine pokrete. Oko 20. nedelje trebalo bi da odete na ultrazvuk kojim će doktor proveriti razvoj bebe.

Iako se vaše telo još privikava na trudnoću, primetićete malo povećanje težine, i dalje je važno da dovoljno spavate, da se bavite nekim oblikom vežbanja i da dovoljno često izlazite napolje.

U ovo vreme vam se događa mnogo stvari, pa zapišite listu pitanja koje imate za ginekologa i pitajte ga šta god vas zanima ili muči prilikom mesečne kontrole.

Treće tromesečje

Moguće je da ćete imati problem sa spavanjem jer nećete moći da se namestite (ili ćete morati češće do toaleta). Ako ne možete udobno da namestite jastuke, razmislite o kupovini banana jastuka za trudnice i dojilje.

I dalje je bitno da se zdravo hranite sve do kraja trudnoće (pa i kasnije, dok dojite). U ovom razdoblju se najbrže razvija mozak vaše bebe, pa pripazite da uzimate dovoljno masnih kiselina i gvožđa, za njegov najbolji razvoj.

Sada vam je verovatno potrebno i više gvožđa, pa pripazite da ga svakako uzimate u dovoljnim količinama.

Kako se približavate terminu porođaja, možete iskusiti Brakston-Hiksove kontrakcije, poznatije kao lažni trudovi, kiselinu i bol u leđima. Iako su sve ove stvari neugodne, one ukazuju na to da vaši trudnički hormoni rade punom parom i da pripremaju vaše telo za porođaj – tako da samo ostanite mirni i pribrani, sve je to deo trudnoće.

Na kraju, nemojte zaboraviti da spakujete torbu za bolnicu dovoljno unapred i razmislite o tome imate li posebne želje tokom porođaja, kako bi se na vreme sve pripremilo.

Izvor: magazin. hr, M. G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije