05.10.2015 Korisni saveti

Ne uspevate da zatrudnite? Možda je problem u pogrešnoj ishrani i lošim navikama

Mnogi mladi bračni parovi ne uspevaju da začnu bebu i po nekoliko meseci. Razlog tome može da leži u pogrešnoj ishrani i lošim navikama…

zacece

 

 

 

„Antibebi“ namirnice

Da bi došlo do začeća, u organizmu treba da se odigraju mnogi hemijski i biološki procesi.

Nažalost, postoje namirnice čiji je hemijski sastav takav da doslovno ometaju te procese i otežavaju mogućnost začeća. Reč je o sledećim namirnicama:

* Sirovi i nedovoljno termički obrađeni meso i jaja zbog visoke koncentracije proteina životinjskog porekla za koje je dokazano da negativno utiču na kiselost vagine.
* Iznutrice, prvenstveno džigerica i svi jetreni proizvodi, zbog velike koncentracije A vitamina, za koji je dokazano da loše utiče na pokretljivost spermatozoida.
* Sveži, prezreli sirevi u kriškama, poput sjeničkog.
* Plesnivi sirevi jakog ukusa i mirisa, poput gorgonzole.
* Sveži sirevi od nepasterizovanog ovčijeg ili kozijeg mleka.

Kofeinski napici

Nedavno objavljena američka studija pokazala je da je sposobnost začeća kod reproduktivno zdravih žena koje piju više od tri šoljice kafe na dan (preko 300 mg kofeina) smanjena za čitavih 37 odsto u odnosu na žene koje ne konzumiraju napitke na bazi kofeina. Dakle, ako želite da povećate mogućnost da ostanete u drugom stanju, nemojte da pijete više od jedne šolje kafe dnevno. Naravno, ne treba konzumirati ni ostale napitke koji sadrže ovu supstancu.

Alkoholna pića

Kod žena koje konzumiraju više od pet jedinica alkohola nedeljno (pod jedinicom se podrazumeva 1 dl vina, 2 dl piva ili 0,3 dl žestokog pića) mogućnost začeća smanjena je za, verovale ili ne, 42 odsto. Alkohol širi krvne sudove, pa samim tim dolazi do poremećaja prokrvljenosti i povećanja temperature unutar vagine, a u takvoj sredini spermatozoidi se „loše osećaju“ i „umiru“ umesto da „plivaju“ i oplode jajnu ćeliju.

Da biste ostale u drugom stanju, izbegavajte konzumiranje alkoholnih pića najmanje tri meseca pre nego što odlučite da začnete.

Što se muškaraca tiče, i njima se preporučuje redukovanje konzumiranja alkoholnih pića na najviše dve jedinice dnevno, pošto veće količine snižavaju količinu testosterona i ubrzavaju starenje spermatozoida.

Cigarete

Studije pokazuju da pušenje direktno utiče na smanjenje plodnosti žena. Nikotin negativno utiče i na spermatogenezu, tako da bi i muškarci trebalo da ograniče ili se potpuno oslobode ove štetne navike.

Muškarci koji žele da postanu tate trebalo bi da prestanu da puše najmanje tri meseca pre nego što planiraju da sa partnerkom začnu bebu. Da bi se sprematozoidi „oporavili“ od štete koju im je naneo nikotin i da bi se stvorili novi, zdravi i neoštećeni „plivači“, potrebno je da prođe 100 dana!

„Opuštajuće“ supstance

Ako ste pomislili: „OK, neću pušiti i konzumirati alkohol, ali ću se zato opuštati pomoću marihuane i drugih opuštajućih supstanci“, pogrešno razmišljate. Nećemo vam objašnjavati kako i u kojoj meri ove supstance umanjuju plodnost muškaraca i žena, već ćemo vam samo toplo preporučiti da ih se okanete.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije