23.10.2014 Korisni saveti

Nepoželjne namirnice za buduću mamu

Veoma je važno da se u trudnoći zdravo i uravnoteženo hranite. Koje ćete namirnice uzimati zavisi samo od vas, ali morate da znate da od vaše odluke u vezi sa tim zavisi da li će se beba pravilno razvijati.

sta ne smem da jedem u trudnoci

Sveže voće i povrće, mlečni proizvodi, posno meso i žitarice treba da se nađu svakog dana u vašem jelovniku. Ali, izbegavajte sledeće:

Nepasterizovane mlečne proizvode

Ovde se radi o raznim vrstama sireva („švapski“ sa pijace, „plesnivi“ i dimljeni) u kojima mogu da se nađu bakterije pod nazivom listerija. Visoka koncentracija ovih bakterija dovodi se u vezu sa spontanim pobačajem, preranim porođajem i nekim oštećenjima ploda. Takođe, trudnica ne bi smela da konzumira sladoled koji nije industrijski proizveden.

Morske plodove

Morska riba je zdrava, ali tokom trudnoće izbegavajte meso morskog psa, cipala i bakalara. Konzervirana tunjevina ne bi trebalo da se nađe u vašem tanjiru češće od dva puta nedeljno, jer ova riba sadrži velike količine žive, koja negativno utiče na razvoj bebinog nervnog sistema. Ako ste ljubitelj školjki, nipošto ih nemojte konzumirati u sirovom obliku, a ako spadate među obožavateljke japanske kuhinje, izbegavajte suši.

Džigericu

Sve iznutrice, naročito džigerica, sadrže velike količine vitamina A, koji, ako se uzima u velikim dozama, može da bude toksičan po vašu bebu. Dakle, oprezno sa hranom bogatom ovim vitaminom, kao i sa preparatima koji ga imaju u svom sastavu. Dovoljno je da dnevno pojedete dve sirove šargarepe.

Nedovoljno kuvano meso

Termički nedovoljno obrađeno meso i mesne prerađevine mogu da sadrže parazite-izazivače toksoplazmoze, kao i salmonelu, bakteriju koja izaziva trovanje. Pošto obe bolesti mogu da dovedu do prevremenog porođaja i oštećenja bebinih organa, trudnica sme da konzumira samo dobro skuvano i pečeno meso.

Pošto se toksoplazmoza može „zaraditi“ i preko izmeta kućnih ljubimaca, obavezno stavite zaštitne rukavice kada čistite „toalet“ vaše mace ili kuce, a nakon toga dobro operite ruke toplom vodom i sapunom.

Sirova i rovita jaja

Salmonela „vreba“ i iz ovih namirnica. Jaja su izvor dragocenih materija, ali ih tokom trudnoće smete konzumirati u „tvrdo kuvanom“ ili „na oko“ obliku. Takođe, izbegavajte sosove od sirovih jaja (na primer, majonez).

Napomena: Ako ste konzumirali neke od ovih namirnica ne znajući da ste u drugom stanju, ne znači da će se nešto loše dogoditi. Međutim, vodite računa ubuduće i izaberite nešto što nije ovde navedeno.

Autor: Life Content, M.K.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije