17.06.2014 Korisni saveti

Pilates vežbe u trudnoći sputavaju depresiju i dobijanje na težini

Trudnice koje vežbaju imaju bolju kondiciju i lakše se porađaju, pa se stoga jednostavne i lagane pilates vežbe preporučuju u trudnoći. Svaka trudnica se pre vežbanja treba konsultovati sa svojim lekarom, jer postoje neka stanja u trudnoći u kojima se preporučuje potpuno ili delimično mirovanje, odnosno potrebno je izbegavati svaki napor, pa tako i vežbanje. Ali, ako je trudnoća uredna bilo bi dobro vežbati barem tri puta nedeljno po 20 minuta.

opilates

Pilates je vrsta vežbi koje kombinuju elastičnost i energiju, uz pravilno disanje i opuštanje, da bi se postigla fleksibilnost i snaga mišića i tela. Slične su jogi, ali postoje bitne razlike u disanju prilikom vežbanja. Dok se joga vežba samo uz pomoć tela i diše se isključivo na nos, pilates kombinuje disanje na nos i usta, a za vežbanje se mogu koristiti neka pomagala, poput elastične trake ili lopte. Lopta za pilates je veoma korisna, jer služi kao oslonac i dodatno balansira mišiće. Ideja pilates vežbi je da se fokus usmeri ka preciznom i pravilnom vežbanju, a ne učestalosti i ponavljanju pokreta.

Dobre strane pilates vežbi u trudnoći:
– Relaksacija i opuštanje mišića, te smanjenje bola posebno u vratno-ramenom delu i leđima;
– Olakšava funkciju vegetativnog nervnog sistema – relaksacija;
– Sputava depresiju i veliko dobijanje na težini;
– Jača trbušne mišiće, mišiće karlice i leđa;
– Olakšava porođaj i oporavak nakon trudnoće i porođaja.

U normalnim uslovima u trudnoći modifikovane pilates vežbe sigurne su kako za majku tako i za dete. Individualno programiranje treninga garancija je sigurnog i funkcionalnog vežbanja. Pilates vežbe veoma su prilagodljive, što znači da mogu pratiti promene tela trudnice. Većina pilates vežbi može se adaptirati prema svakom periodu trudnoće, što trudnicama omogućava da nastave vežbanje bez zabrinutosti i straha. Pored toga, pilates tehnike disanja i opuštanja mogu pomoći trudnicama da se oslobode napetosti i stresa. Nakon trudnoće, pilates ženama pomaže da brzo vrate u formu.

Izvor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije