13.08.2015 Korisni saveti

Ramzijeva metoda otkriva pol deteta već na prvom ultrazvuku

Veliki broj roditelja željno iščekuje da sazna da li će dobiti dečaka ili devojčicu. Kako tvrdi naučnik Ramzi Ismail, to je sada moguće utvrditi već u šestoj nedelji trudnoće i to na veoma jednostavan način.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Pre doba ultrazvuka trudnicama se predviđao pol deteta prema izgledu stomaka i na osnovu drugih promena na telu buduće majke, što su uglavnom bile samo „bapske priče“.

Danas postoje različite metode kojima se već u 10. nedelji trudnoće može odrediti pol bebe. Najsigurniji je, ipak, ultrazvuk koji se radi između 18. i 20. nedelje.

Takođe, postoje i testovi krvi koji se rade, a koji gotovo sa stopostotnom sigurnošću mogu odrediti pol deteta već u petom ili šestom mesecu trudnoće, a sa naprednijim ultrazvucima (2D, 3D i 4D) ponekad i ranije.

Međutim, u poslednje vreme sve više se priča o novoj metodi kojom se može odrediti pol deteta već u šestoj nedelji trudnoće.

Ova metoda nazvana je Ramzijeva metoda po Saad Ramziju Ismailu, naučniku koji je otkrio i testirao istu na 5.000 fetusa, u periodu od 10 godina u Kanadi.

Naime, u šestoj nedelji trudnoće, 22 odsto budućih majki učesnica istraživanja obavilo je transvaginalni ultrazvuk, a 78 odsto njih redovni transabdominalni ultrazvuk. Majke su ponovo obavile ultrazvučni pregled između osamaeste i dvadesete nedelje trudnoće i 99 odsto ranije određenih polova je potvrđeno. Pri rođenju, rezultati su pokazali 100 odsto tačnost pola utvrđenog u šestoj nedelji trudnoće. U testiranju nisu učestovale žene sa vanmateričnom trudnoćom, blizanačkom trudnoćom ili nekim drugim komplikacijama.

Dr Ramzi je testirajući i analizirajući dobijene podatke zaključio da je 97,2 odsto muških fetusa imalo posteljicu i horionske resice na desnoj strani maternice, dok je kod ženskih fetusa 97,5 odsto njih imalo horionske resice i posteljicu na levoj strani materice.

Test se pokazao neverovatno precizan i nema nikakve veze sa vizualizacijom polnih organa kod fetusa, što je nemoguće videti na ultrazvuku u ranoj trudnoći.

Prema tome, istraživanje i dobijeni rezultati trebalo bi da budu prilično pouzdani.

Ukoliko ipak sumnjate u ovu teoriju, a trudni ste ili ste bili trudni, možete je i sami potvrditi – samo pogledajte slike sa ultrazvuka.

Najveća prednost ove metode je što je ona potpuno neinvazivna, a rezultati su odmah dostupni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije