20.11.2015 Korisni saveti

Sezona proslava: Vodič za trudnice

To što ste trudni i “ogromni” ne znači da ne treba da se proveselite za predstojeće praznike (a ima ih mnogo!), već samo da treba da obratite pažnju na poneke sitnice…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Nova godina, slave, Božić… Praznici donose mnogo radosti, ali umeju da budu i stresni. U slučaju trudnica to znači da se uznemirenost odmah prenosi i na bebu.
Psiholozi tvrde da okupljanje rodbine na jednom mestu naročito pogađa trudnice,
koje su inače preosetljive usled delovanja hormona. Kada ste trudni, nesuglasice među rodbinom mogu vas uznemiriti više nego inače. Istraživanja su pokazala da se visok nivo stresa kod trudnica negativno odražava na bebino zdravlje.

Rešenje za ovaj “praznični” problem veoma je jednostavno. Odvojte vreme koje
ćete posvetiti isključivo sebi – neka drugi članovi porodice preuzmu vašu ulogu tokom porodičnih okupljanja, a vi za to vreme idite u šetnju ili se odmarajte.

DOZVOLJENA I NEDOZVOLJENA HRANA
Toliko hrane, a buduća mama mora da se uzdržava! Nije sve tako crno – ključ za
“preživljavanje” prazničnog izobilja jeste dobra stara umerenost. Umesto da se umusavite probavajući sve filove za torte, opredelite se za voćnu salatu ili kolačić sa čokoladom. Dobra vest je da su određene namirnice koje se obično pripremaju za predstojeće praznike sasvim okej i za trudnice. Dakle, odrecite se prasetine i pihtija, ali zato navalite na ćuretinu koja je bogata proteinima, a siromašna mastima; sarma i kiseli kupus dozvoljeni su jer obiluju C vitaminom; opredelite se i za krompir pečen u rerni, a ukoliko poželite malo ruske salate, priuštite sebi onu verziju bez majoneza, samo sa pavlakom.

VREME KUPOVINE
Kupovina namirnica i poklona u poslednji čas može biti veoma stresna aktivnosti. Ni za koga nije dobro da doživi stres “u pet do dvanaest”: vrzmanje unaokolo otečenih stopala nikako ne može biti dobro, ni za vas ni za bebu. Najbolje rešenje jeste da angažujete nekog da obavi kupovinu umesto vas ili da je obavite ranije, kada nema gužve i dok se dobro osećate. Još bolje rešenje jeste da poklone i namirnice
kupite putem interneta. Kada je reč o poklonima koje vi treba da dobijete, savetujemo vam da sastavite listu stvari koje će vam biti potrebne i date je rođacima – tako ćete dobiti samo stvari koji će vam zaista poslužiti.

PARTY QUEEN
OK, većina slavlja “vrti” se oko pića, ali to ne znači da ne možete biti opušteni i veseli pijuckajući vaš omiljen voćni sok (sad ste se sigurno slatko nasmejali). Proslava Nove godine i Božića zasniva se na ideji druženja sa prijateljima i porodicom, pa zato nema nikakvog razloga da, zbog toga što vam je stomak „do zuba“, ne budete u društvu. Posetite frizera, kupite trudničku svečanu haljinu i izađite na večeru sa svojim dragim. Ako pak teško podnosite trudnoću, ne brinite – svi će razumeti ako se izjasnite da ne želite da idete na novogodišnji parti ili na božićni ručak. To je savršen izgovor ako želite da ih nagovorite da dođu vama u goste (naravno, ako ste raspoloženi za to).

Pročitajte i… Stiže nova godina: 8 važnih odluka koje svaka mama treba da donese

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije