02.12.2013 Korisni saveti

Simptomi preeklampsije u trudnoći

Preeklampsija je opasno stanje koje se javlja tokom trudnoće kao posledica poremećaja u posteljici, nakon čega se smanjuje dotok krvi od majke do bebe. Javlja se čak u 20 odsto trudnoća, ali se njeni simptomi najčešće ne javljaju sve do trećeg tromesečja. Ukoliko se ova patološka promena ne ustanovi i/ili ne započne lečenje, može da predstavlja ozbiljnu opasnost za vas i vašu bebu, ostavljajući teške posledice na majčinoj jetri, bubrezima i drugim organima.

preeklampsija

Očigledni simptomi preeklampsije uglavnom ne postoje, a može da se ustanovi ako se javi povišen krvni pritisak i otkrije prisustvo proteina u urinu. Ukoliko se preeklampsija otkrije na vreme, može da se drži pod kontrolom lekovima i mirovanjem.

U slučaju da se stanje ne stabilizuje ili bolest, pak, napreduje, može se desiti da do porođaja morate da ležite u bolnici. Koliko dugo ćete biti pod nazorom bolničkog osoblja, zavisi od težine vašeg stanja.

Jedini način da se preeklampsija u potpunosti elimiše jeste rođenje deteta, ali to nije uvek moguće izvesti jer se ona ponekad javlja u šestom mesecu trudnoće, a ponekad tek u devetom.

Lekar će svakako pokušati da spreči prevremeni porođaj tako što će lečiti povišeni krvni pritisak kod majke. Međutim, ako to nije moguće, trudnica će dobijati injekcije steroida kojima se ubrzava sazrevanje bebinih pluća, u slučaju da se dete rodi pre vremena.

Žene se oporavljaju od preeklampsije nekoliko dana nakon porođaja, mada je ponekad potrebno nekoliko meseci da bi se novopečenoj majci stabilizovao krvni pritisak. Ukoliko je trudnica jednom patila od preeklampsije, velika je verovatnoća da će se ona ponoviti i tokom svake naredne trudnoće.

Znaci upozorenja

Pored redovne analize urina i kontrolisanja krvnog pritiska, postoje još neki znaci koji predstavljaju upozorenje da se kod trudnice razvija preeklampsija. Ako primetite bilo koji od sledećih znakova, odmah se javite lekaru:

  • Česte i dugotrajne glavobolje
  • Pojava otoka na šakama, zglobovima i licu
  • Naglo dobijanje na težini
  • Smanjeno pražnjenje bešike i pored toga što unosite dovoljno tečnosti

Ako se prethodno pobrojani simptomi ne jave, obratite pažnju na ove, koji su veoma ozbiljni:

  • Oštar bol ispod rebara, često sa desne strane
  • Jaka vrtoglavica
  • Problemi sa vidom
  • Učestalo povraćanje
  • Loša orijentacija u prostoru
  • Razdražljivost

Svaki od ovih simptoma, pojedinačno ili u kombinaciji sa nekim drugim, znači samo jedno – da odmah morate da se obratite svom lekaru.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije