30.07.2013 Korisni saveti

Šta ako se prehladite u trudnoći?

Prehlada ili grip uglavnom su veoma mučne i neprijatne pojave. U toku trudnoće one mogu da budu i razlog za dodatnu zabrinutost. No, nema razloga za paniku, jer mi smo tu da vam pomognemo!

Tokom trudnoće vaš imunitet najvećim delom je „angažovan“ da zaštiti bebu. Upravo zbog toga primetićete da ste podložniji nekim tipičnim infekcijama. Međutim, nema razloga za paniku, jer infekcije koje „zakače“ vas, bebi ne mogu da naškode.

prehlada u trudnoći

Velika većina infekcija – prehlada, grip i stomačne tegobe – neprijatna su iskustva za vas, ali za nerođenu bebu retko predstavljaju problem, tvrde lekari. Naravno, morate da vodite računa o svom zdravlju i opštem dobrom stanju. Dakle, uzimajte dosta tečnosti i odmarajte se što više (san je prirodni mehanizam izlečenja i regeneracije). Takođe, trudite se da jedete mnogo svežeg voća i povrća, jer ove namirnice sadrže antioksidanse koji pomažu organizmu u borbi protiv infekcija. Ako i pored preuzetih mera „zakačite“ neku infekciju, evo šta treba da učinite…

ZAČEPLJEN MI JE NOS!
Začepljenost nosa česta je pojava u trudnoći jer hormoni mogu da uzrokuju nagomilavanje tečnosti u sluzokoži. U slučaju upale sinusa osetićete bol u predelu nosa i oko očiju. Iako će vama biti prilično neugodno, budite uvereni da beba neće ni primetiti da se bilo šta neuobičajeno dešava…

POKUŠAJTE OVO…

  • Napunite dublju posudu vrelom vodom, pokrijte glavu peškirom i nagnite se nad nju da biste udisali paru. Inhalacija je jedan od najefikasnijih metoda deblokade sinusa.
  • Poprskajte jastuk uljem eukaliptusa da biste noću lakše disali.

UPORNO KAŠLJEM

Suv ili zreo kašalj obično prate simptomi klasične prehlade, kao što su curenje iz nosa i crvenilo i bol u grlu. Iako je reč o neugodnim pojavama, obično se povlače nakon nekoliko dana. Ako se to ne desi, obratite se lekaru.

POKUŠAJTE OVO…

  • Ispirajte grlo toplom slanom vodom (ublažava bol grla); uzimajte topao med sa limunovim sokom (olakšava disanje.)
  • Beli luk, slatki kupus i prokelj smatraju se lekovitim namirnicama. Zato, jedite da biste ozdravili!

BOLI ME STOMAK
Povremeni stomačni problemi neće nepovoljno delovati na bebu, ali ako su praćeni povišenom temperaturom ili snažnim bolovima, najbolje je da se obratite lekaru. Ponekad se dešava da proliv, koji se javlja pri kraju trudnoće, zapravo označava početak porođaja.

POKUŠAJTE OVO…

  • Pijte mnogo čaja da biste sprečili dehidrataciju organizma.
  • Uzimajte manje obroke.
  • Ukoliko proliv ili povraćanje traju duže od 24 sata, obratite se lekaru.

IMAM GRIP
Simptomi gripa, kao što su povišena temperatura, zapušen nos i bolovi u celom telu, mogu da traju danima i da izazovu veliku fizičku iscrpljenost. Virusna infekcija koju ste „zaradili“ zaista može da izgleda strašno, ali neće naškoditi vašoj bebi.

POKUŠAJTE OVO…

  • Ako infekcija nije narušila apetit, jedite dosta voća, povrća i belog luka da biste ojačali imunitet.
  • Ostanite u postelji dok ne prebolite grip jer je vašem organizmu potrebno što više odmora.
  • Uzmite antipiretik i analgetik (brufen ili paracetamol) ukoliko je to neophodno, ali samo u propisanoj dozi. Ukoliko je vaša telesna temperatura iznad 38 stepeni Celzijusa, ili se simptomi ne ublaže nakon nekoliko dana, obavezno se obratite lekaru.

KOJE SU TERAPIJE BEZBEDNE?

Generalno pravilo o uzimanju lekova tokom trudnoće glasi: NEMOJTE! Ipak, u određenim situacijama neophodna je njihova primena. Upućujemo vas u to koja su farmakološka sredstva bezbedna za bebu, a koja nisu…

ANALGETICI
Pod uslovom da ne prekoračite propisanu dozu, upotreba paracetamola u trudnoći smatra se bezbednom. Ipak, trudite se da što ređe i što manje koristite ovo sredstvo lečenja. Rezultati nedavno urađene naučne studije u Britaniji sugerišu da česta upotreba paracetamola u poodmakloj trudnoći može da poveća rizik od pojave astme kod dece.
Ibuprofen (brufen) i kodein treba izbegavati u trećem tromesečju trudnoće jer smanjuju cirkulaciju krvi bebe. Obe vrste analgetika mogu da odlože porođaj.
Aspirin takođe treba izbegavati jer razređuje krv i negativno utiče na bebu. Možete da ga uzmete samo ako je lekar propisao njegovu upotrebu.

LEKOVI U SLOBODNOJ PRODAJI
Upotreba priručnih sredstava lečenja nije uvek bezbedna u trudnoći. Ona obično sadrže efedrin, kodein, alkohol, kofein, sodu bikarbonu, supstance koje se ne smatraju bezbednim za plod. Zato je veoma važno da se uvek posavetujete sa lekarom ili apotekarom pre upotrebe bilo kojeg leka koji može da se kupi u slobodnoj prodaji.

ANTIOBIOTICI
Brojne vrste antibiotika nisu bezbedne za upotrebu u trudnoći. Tetraciklin, eritromicin, streptomicin i kvinolon treba izbegavati jer mogu da uzrokuju brojne štetne posledice po plod. Štetne posledice penicilina i amoksicilina, koji se često propisuju kao terapija u trudnoći, nisu poznate.

VITAMINI I MINERALI
Uzimajte samo one koji su namenjeni trudnicama, jer velike doze određenih vitamina (vitamin A) nisu preporučljive u ovom stanju. Najbolje je da uzimate ove preparate prema preporuci lekara.

BILJNI LEKOVI
Iako se radi o prirodnim sredstvima, određeni preparati iz ove kategorije mogu da budu vrlo snažnog dejstva, čak i toksični. Biljke kao što su kamfor, ženšen, muskatni oraščić i tuja treba potpuno izbegavati jer mogu da uzrokuju kontrakcije materice i pobačaj. Pre uzimanja bilo kakvog biljnog preparata treba obavezno da se posavetujete sa svojim lekarom ili poznavaocem bilja koji je kvalifikovan za to. Ipak, upotreba začinskog bilja u ishrani potpuno je bezbedna.

ESENCIJALNA ULJA
Iako su određene vrste ulja koje se koriste u aromaterapiji bezbedne, brojne biljke u formi esencijalnih ulja (koja se koriste za masažu) mogu da izazovu kontrakcije. Ukoliko odlazite kod aromoterapeuta, veoma je važno da ga obavestite da ste trudni da bi on znao koje ulje ne sme da koristi u masaži. Ukoliko sami kupujete aromatična ulja, najbolje je da se posavetujete sa lekarom ili kvalifikovanim licem.

HOMEOPATSKI LEKOVI
Ne postoji naučni dokaz o tome da homeopatska sredstva, koja se koriste u trudnoći, kao i prilikom porođaja, negativno deluju na bebu i majku. Naravno, kao i u slučaju svih pomenutih lekova, uvek je najvažnije da se pre upotrebe bilo kojeg leka ili preparata posavetujete sa lekarom ili, u ovom slučaju, kvalifikovanim homeopatom.

KADA TREBA DA SE OBRATIM LEKARU?
Postoje određene infekcije koje obavezno treba izbeći tokom trudnoće. To su ovčje boginje, rubeola i bolest crvenih obraza (parvovirus B19) koje mogu štetno da utiču na plod. Ukoliko uočite zabrinjavajuće simptome, kao što su osip ili povišena temperatura koju nikako ne možete da oborite, odmah se obratite lekaru. Ipak, potrudite se da ne brinete previše zbog potencijalnih rizika ida se ne ponašate fobično. Najvažnije je da preduzmete racionalne mere opreza i zaštite, da budete opušteni i da uživate u svojoj trudnoći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije