24.01.2016 Korisni saveti

Strije u trudnoći: Šta svaka trudnica treba da zna?

Mnogo toga se menja u životu žene tokom trudnoće i kada se rodi beba: organizacija, spavanje, ishrana, emocije i sl. Osim toga, puno je i fizičkih promena koje su primetne. Jedna od uobičajenih i veoma čestih su i strije koje nastanu kod 70 do 90 odsto trudnica.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

 

Evo šta sve treba da znate o strijama:

Kako i zašto nastaju strije?
Strije su linearne, crtaste atrofije kože koje se javljaju na mestima gde se koža najviše rasteže. Strije nastaju kada telo raste brže nego što to koža može da prati. Ovo izaziva pucanje elastičnih vlakana ispod površine kože i nastajanja linija koje su nam poznate kao strije. Osim rastezanja kao mehaničkog faktora značajno mesto zauzimaju i hormonske promene tokom trudnoće.

Najugroženija mesta za nastajanje strija su stomak i grudi, ali se lako mogu pojaviti i na butinama i gornjem delu ruku. Strije su na početku crvene ili ljubičaste, a nakon trudnoće polako izblede i postanu bele ili sive.

Pročitajte i… One su hrabre: Ponosne na strije, celulit i smežuranu kožu!

Ko dobija strije?
Oko 90 odsto trudnica će uočiti strije negde nakon šestog ili sedmog meseca trudnoće. Ako je vaša majka imala strije, veća je verovatnoća da ćete ih i vi imati jer veliku ulogu ima i genetika.

Žene svetle puti će imati rozikaste strije dok će se kod onih sa tamnijom kožom pojaviti uočljive svetle linije.

Kako sprečiti strije?
U trudnoći strije se uglavnom pojavljuju na mestima na kojima se koža rasteže zbog povećanja obima tela. Zbog toga, jedna od prvih stvari je da pazite na povećanje kilaže u trudnoći tako što ćete slušati savete doktora, zdravo se hraniti i biti aktivni.

Kako će koža svakako da se rasteže dok beba raste, važno je da mislite i na njenu elastičnost. Najbolja stvar je preventivna nega već od četvrtog meseca trudnoće svakodnevnom upotrebom specijalnih emulzija ili krema. Poželjno je da ove preparate nanosite ujutro i uveče posle tuširanja. Utrljavajte ih blagom masažom kako bi se krema bolje upila, odnosno dubinski reagovala. Pojačana cirkulacija ojačaće kolagenska vlakna u koži i tako je učiniti elastičnijom i sačuvati je od neprijatnih i trajnih oštećenja.

Hidriranje kože nije važno samo iz estetskog razloga već i zato što ćete se bolje osećati, koža vas neće svrbeti i biće nežnija. Osim krema, u ovom cilju važno je i unošenje vode.

Šta ako su se strije već pojavile?
I pored svih predostrožnosti i nege, ne postoji garancija da se strije neće pojaviti. Ako ih ugledate, nemojte odmah odustati. Nastavite da mažete kremu i vodite zdrav život i tako ćete uticati da se crvenilo smanji i sprečiti nastajanje još većeg broja strija na kritičnim tačkama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije