28.10.2015 Korisni saveti

Sve o rizicima uzimanja antidepresiva u trudnoći

Večito je pitanje mogu li antidepresivi korišćeni tokom trudnoće povećati šansu za razvoj mentalnih oboljenja kod dece. Najnovije istraživanje, u kojem je učestvovalo više od 13.000 dece nudi konačan odgovor.

pregnant-woman-w-pills-490x275

 

Naime, prema novom istraživanju nije dokazan nikakav povećan rizik od nastanka autizma kod dece zbog majčinog korišćenja antidepresiva u trudnoći, ali neki podaci ukazuju na to da se povećava šansa da deca obole od poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje, poznatijeg kao ADHD.

Iako su se dosad antidepresivi povezivali s autizmom, najnovije istraživanje, koje je sproveo doktor Roj Perlis iz masačusetske bolnice u Bostonu, tvrdi da je težak slučaj depresije rizičan faktor koji može uticati na razvoj autizma, a ne lekovi koje majka uzima.

„Svi znamo da je nelečena depresija ozbiljan zdravstveni problem i za majku i dete, tako da je bitno da majka pije lekove, ali i da zna da oni ne povećavaju rizik od autizma“, kaže dr Perlis.

Jedna od pet trudnica boluje od depresije, a rizici uključuju prerani porođaj, nisku porođajnu težinu deteta, preeklampsiju, postporođajnu depresiju i suicidalnost. Ako se ne leče, ove žene će verovatno češće pokazivati jake simptome bolesti, ali će biti i podložnije visoko rizičnom ponašanju, kao što je zlouptreba droga.

Iako je odluka o obliku lečenja depresije nešto oko čega se moraju dogovoriti buduća majka i njen doktor, ipak su rizici nelečene depresije mnogo veći od onih koje sa sobom nose antidepresivi.

Doktor Endru Ejdesman, upravnik odeljenja hirurgije Dečijeg medicinskog centra u Njujorku, dodao je da je ovo istraživanje ohrabrujuće za sve žene koje se leče od depresije, a povećan rizik od ADHD-a komentariše ovako: „Taj rizik treba dalje istraživati kako bi se uverili da nije reč o pogrešnom tumačenju, uzrokovanom nekom od zbunjujućih varijabli u istraživanju“.

Izvor: magazin.hr, M. G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije