11.07.2015 Korisni saveti

Tokofobija: Kako prevazići strah od porođaja?

Tokofobija je ekstremni i nekontrolisani strah od rođenja deteta ili trudnoće. Dok trudnoća predstavlja period u kojem ce žena iskusiti dugačke periode anksioznosti, kada razviju strah od porođaja toliko intezivno da ometa njihovu sposobnost vođenja normalnog života ili normalnog porađanja, veoma je moguće da imaju tokofobiju.

Mnogo tokofobičnih žena, naročito one sa morbidnim strahom od trudnoće, mogu da prekinu svoju trudnoću tokom drugog tromesečja, jer su previše uplašene da je nastave. Neke žene nisu svesne svoje fobije dok se ne približe porođaju. Ovo uočavaju kada im počinju stalne noćne more o porođaju koji se bliži.
Fizički i psihički simptomi tokofobije variraju u zavisnosti od inteziteta fobije.

Simptomi tokofobije
Ukoliko se ne tretira, tokofobija može postati još intezivnija i opasnija. Ne samo da ovaj poremećaj dovodi do prekida pojedinih trudnoća zbog straha, nego fiziološki stres koji prati ovo oboljenje često dovodi do prekida trudnoće i kada žene ne žele to. Nadalje, tokofobija može biti nusprodukt drugih emocijalnih ili poremećaja u ponašanju, kao sto je klinička depresija. Neki od očiglednih simptoma tokofobije uključuju:

– osećaj straha ili panike kada se pojavi ideja o porođaju ili trudnoći
– intezivno povećanje anksioznosti ili depresije tokom trudnoće
– ispoljavanje jake želje za decom iako ne žele da ostanu trudne
– predhodni prekidi naizgled zdravih trudnoća
– jak, intezivan, strah da će porođaj rezultirati smrću majke, pobačajem ili oštećenjem deteta po porođaju.

Prevazilaženje straha od trudnoće
Antidepresivi i psihoterapijsko savetovanje su najčešći metodi u prevazilaženju tokofobije.
Priča o strahu tokom trudnoće pomaže ženama da ga prevaziđu pre nego što se produži. Međutim, najveći deo njih se oseća postiđeno i odbija da diskutuje o ovome. Forumi su sjajna mesta za davanje oduška ovakvim mislima.

Kognitivna terapija ponašanja, hipnoterapija kao i EDMR su neki od načina za prevazilaženje tokofobije. EDMR je posebno poznat po brzim efektima i kao korisna terapija u višim stadijumima trudnoće. Pomaže u redukciji straha od trudnoće procesuiranjem predhodnih traumatičnih sećanja udruženih sa fobijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije