14.02.2014 Korisni saveti

Trudnoća: Uzimate li dovoljno vitamina?

Iako većina prenatalnih vitaminskih preparata sadrži sve neophodne sastojke za pravilan razvoj bebe, moguće je da će vam biti potrebno još nešto…

vitamini

Sigurni smo da su vaša osećanja tokom prvog pregleda u trudnoći bila pomešana – istopili ste se od sreće kada ste čuli otkucaje bebinog srca, ali vam se nije dopala preporuka (obaveza) uzimanja brojnih vitamina i minerala.

Iako ta mera deluje samo kao jedan od detalja brige u narednih devet meseci, izuzetno je važno da uzimate dijetetski suplement, koji je u skladu sa opštim zdravljem i navikama u ishrani.

GVOŽĐE

Ukoliko ste stalno iscrpljeni i pospani, znajte da niste jedina trudnica koja se tako oseća. Čak polovina budućih majki pati od anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Da biste predupredili nastanak anemije, potrebno je da svakog dana uzimate po 30 mg gvožđa.

Stručnjaci savetuju da polovinu ove količine obezbedite kroz ishranu konzumiranjem namirnica bogatih ovim mineralom (crveno meso, zeleno povrće, žitarice obogaćene gvožđem), a polovinu uzimanjem nekog preparata namenjenog trudnicama. Ukoliko se analizom krvi utvrdi nizak nivo gvožđa u krvi, lekar će vam propisati preparat koji ga sadrži.

Gvožđe u tabletama takođe je potrebno trudnicama koje pate od Adisonove anemije (nedostatak vitamina B12 u organizmu) ili materičnih fibroida. Uzimanje tablete gvožđa u večernjim satima ublažiće mučninu i nadimanje, a organizam će bolje apsorbovati mineral ukoliko izbegavate kafu i čaj.

KALCIJUM

Ovo sigurno znate: kalcijum je neophodan za izgradnju bebinih kostiju i zubića. Ovaj mineral je toliko važan da će beba, ukoliko je to potrebno, iskoristiti rezerve iz vašeg organizma – što može da poveća rizik od nastanka osteoporoze.

Ipak, prenatalni vitamini i minerali ne sadrže ni blizu preporučene dnevne doze od 1.000 mg (ženama koje nose blizance ili trojke potrebno je još više). Zato, svakodnevno morate da popijete i četiri šolje mleka. Ako ne podnosite laktozu, opredelite se za jogurt obogaćen kalcijumom.

Ukoliko tablete kalcijuma uzrokuju opstipaciju, što je očekivana pojava, regulišite rad creva fizičkom aktivnošću, ispijanjem većih količina vode i uključivanjem u ishranu više namirnica bogatih biljnim vlaknima. Optimalne količine kalcijuma takođe redukuju rizik od preranog porođaja i nastanka eklampsije, ozbiljnog poremećaja u trudnoći. Da biste ispunili ove uslove prevencije, uzimajte svakodnevno 1.500 mg kalcijuma.

VITAMIN D

Sunčevi zraci su ubedljivo najbolji izvor vitamina D, supstance neophodne za izgradnju bebinih kostiju i zuba. Žene tamnije boje kože, čija pigmentacija prirodno filtrira sunčeve zrake, kao i one žene koje se malo izlažu suncu, najčešći su kandidati za uzimanje vitamina D u formi dodatka ishrani.

OMEGA-3 MASNE KISELINE

Istraživanja pokazuju da DHA (tip aminokiseline), koja se nalazi u sastavu omega-3 masnih kiselina, poboljšava razvoj bebinog mozga, naročito centra koji je odgovoran za usvajanje informacija (učenja). Osim toga, primećeno je da žene koje su tokom trudnoće konzumirale namirnice bogate ovim kiselinama mnogo ređe obolevaju od postporođajne depresije.

Potrebnu dozu možete da obezbedite kroz dve-tri porcije lososa, haringe ili sardine nedeljno. Međutim, budući da malo žena uključuje ribu u ishranu u ovoj količini, uzimanje dijetetskog suplementa, koji sadrži DHA, je bezbedniji izbor. Trudnicama se preporučuje dnevna doza od 300 mg.

HOLIN I JOD

Materija holin, koja se klasifikuje kao jedna od komponenti kompleksa vitamina B, omogućava razvoj centra za memoriju u bebinom mozgu. Jod takođe igra odlučujuću ulogu u razvoju bebinog mozga. Ipak, većina prenatalnih suplemenata ne sadrži ova dva elementa, niti se oni izolovano mogu kupiti u formi preparata. Ipak, konzumiranjem dva jajeta, parčeta juneće šnicle ili šolje brokolija na dan, zadovoljićete potrebu od preporučenih 400 mg holina.

S druge strane, stvar sa jodom nije tako jednostavna. Ljudi često pogrešno veruju da je so dovoljan izvor ovog minerala. Ali, nisu sve soli obogaćene jodom, pa prilikom kupovine obratite pažnju na sastav. Međutim, so vezuje tečnost u organizmu i izaziva oticanje tkiva, što sigurno nije prijatna pojava (sigurno ste je već iskusili!). Dakle, najbolja i najzdravija opcija jeste da pronađete prenatalni mineralno-vitaminski preparat koji sadrži jod.

FOLNA KISELINA

Ova kiselina je od presudnog značaja za razvoj bebinog mozga i sprečavanje nastanka neuroloških oštećenja, pod uslovom da se dnevno uzima preporučena doza od 400 do 600 mcg. U slučaju blizanačke trudnoće, potreba za folnom kiselinom je veća, baš kao i ako buduća majka pati od anemije, ili je već rodila dete sa sličnim oštećenjem mozga.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije