12.04.2018 Korisni saveti

Značaj meda u ishrani trudnica i dojilja

Med predstavlja srž prirode, sok života biljaka. Bogat je ugljenim hidratima, najviše prostim šećerima; glukoza i fruktoza, (75-85%), koji predstavljaju energetski materijal, brojnim enzimima, skoro svim vitaminima, mineralima, eteričnim uljima, organskim kiselinama koje blagotovorno utiču na organe za varenje i potpomažu aposropciju hranljivih materija. Sadržaj belančevina i masti je mali, ali je reč o količinama bitnim za normalan rast i razvoj (posebno dece). Biljni antibiotici u medu deluju baktericidno (ubijaju bakterije), na pojedine bakteriostatski (zaustavljaju njihov razvoj).

????????????????

Poželjno je da bude zastupljen od začeća, posebno u prva tri meseca trudnoće, jer smanjuje mučninu i povraćanje, vraća raspoloženje, obogaćuje organizam trudnice dragocenim sastojcima, otklanja umor, sprečava malokrvnost. Poteba za gvožđem u trudnoći je dvostruko veća; savetuje se korišćenje šumsko-livadskog meda (3×2 kafene kašike meda dnevno, rastvorene u čaši vode, pola sata pre jela).

Med se može davati deci od navršene prve godine života. Najbolje je početi sa bagremovim medom. Med obezbeđuje zdravlje i vitalnost, bolji rast i napredak, otpornost na infekcije. Za razliku od belog šećera, ne oštećuje zube već čuva kalcijum i sprečava karijes.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije