12.05.2014 Trudnoća

Mamomnezija: Zašto su trudnice zaboravne?

Mnoge trudnice i mlade mame postaju pomalo zaboravne, a ova vrsta zaboravnosti često se naziva i „trudnički mozak“, trudnička amnezija ili mamomnezija. Ovakvo stanje nije dugotrajno i ne predstavlja zdravstvenu opasnost.

pregnant

Kapacitet mozga se ne menja u trudnoći, mada je kod nekih žena smanjena intelektualna „oštrina“, pokazuju istraživanja. Ovakvo stanje je prolazno i nastaje zbog toga što se mozak pod uticajem hormona priprema za takozvano „majčinsko programiranje“.
Odsutnost, nizak nivo pažnje, misli koje lutaju, rastresenost, uobičajene su pojave na koje se trudnice najčešće žale, posebno u trećem tromesečju. Kod skoro polovine budućih mama se javlja kratkoročan gubitak pamćenja, koji kod nekih traje i godinu dana nakon što se beba rodi.

Zapravo, 80 odsto trudnica se suočava sa nekim oblikom oslabljene kognitivne, odnosno saznajne funkcije. Dokazano je da žene u poslednjih šest meseci trudnoće i prva tri meseca nakon porođaja najviše imaju problema sa prostornim pamćenjem – često ne mogu da se sete gde su ostavile određene stvari.

Zaposlene trudnice se uglavnom žale na rasejanost, nemogućnost da budu fokusirane na ono što rade, pa nekad nisu u stanju da kvalitetno završe ono što su započele ili da zapamte šta su sve uradile.

Izvestan broj naučnika negira „majčinsku amneziju“, objašnjavajući da su pravi krivci koji dovode do zaboravnosti nagle promene raspoloženja u trudnoći, kao i rasprostranjeno društveno očekivanje da su trudnice više odsutne.

Međutim, veći broj studija pokazuje da ona definitivno postoji. To su, između ostalog, utvrdili i istraživači sa Univerziteta u Sidneju, koji su ispitivali kako funkcioniše memorija kod trudnica.

Rezultati su pokazali da su neke sposobnosti umanjene, naročito za obavljanje novih memorijskih zadataka – poput pamćenja telefonskih brojeva, imena ljudi ili više podataka za kratko vreme.

Izvor: Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije