Muka mi je od ovog mirisa

Naglašena osetljivost na mirise samo je još jedna od bizarnih pojava u trudnoći, za koju još nema medicinskog objašnjenja. Evo kako da se izborite s ovim problemom…

Foto: Guliver/Thinkstock

Ako vam svaki put kada otvorite frižider zasuze oči od mešavine mirisa, ili više ne možete tolerisati svoj omiljeni parfem, onda verovatno doživljavate jednu od čudnijih nuspojava trudnoće. Izoštravanje čula mirisa obično znači da vam mirisi u kojima ste nekad uživali – recimo, kafe, voća ili određenog omekšivača za veš – iznenada postaju nepodnošljivi.
Za ovu pojavu postoji i medicinski termin – hiperosmija. Mnoge žene mogu iskustveno potvrditi da su u nekom delu trudnoće razvile supernjuh. Utvrđeno je da se ne dešava stvarna promena u procesu mirisanja, već da se verovatno menja percepcija mirisa u mozgu.

Inače, sve stvari koje „mirišu“ emituju molekule, koji ulaze u nos i tamo se razgrađuju. Ovi molekuli stimulišu receptore koji nalikuju na vlas kose, a koji odašilju impulse do delove mozga gde se prerađuju mirisi. Naučna ispitivanja pokazuju da ne postoji nikakva velika razlika u ovom procesu između trudnica i žena koje nisu u drugom stanju. Ne postoji nijedan naučni dokaz da trudne žene detektuju mirise na drugačiji način, niti da ih osećaju u većim koncentracijama. Zapravo, najnovija istraživanja pokazuju da se kod određenog dela zdravih žena smanjuje osetljivost na mirise u prvom tromesečju trudnoće, da bi se normalizovala do kraja trudnoće.

Foto: Gulliver/Thinkstock

S druge strane, iskustvo pokazuje da trudnice ipak mogu drugačije osetiti neke mirise, kao i da pojedini od njih, oni iz kategoriji prijatnih, postaju apsolutno neugodni. U kliničkim testiranjima ovog fenomena uočeno je da mirisi koji se obično rangiraju kao prijatni, uključujući kafu, duvanski dim i rum, tokom trudnoće mogu izazivati mučninu i nelagodu. Neki naučnici tvrde da je upravo to prirodni način da se buduće mame drže podalje od potencijalno štetnih stvari za njihove bebe.

No, postoji još jedno moguće objašnjenje. Budući da mnoge žene u ranoj trudnoći osećaju mučninu i da često povraćaju, što je posledica povišenih nivoa hormona, onda taj osećaj mučnine pojačava odbojnost prema mnogim mirisima. Ova stanje traje koliko i trudnoća, te retko kada ukazuje na neki poremećaj. Jednostavno, to je samo još jedna misterija na čijem rasvetljavaju medicina još uvek radi!

PROČITAJTE I… 10 saveta za ublažavanje mučnina u trudnoći

5 načina da se izborite sa superosetljivim nosom

Očistite frižider: Držite u frižideru šolju/čašu sa sodom bikarobonom radi neutralisanja neprijatnih mirisa, a hranu jakog mirisa čuvajte u hermetički zatvorenim posudama.

Nosite sa sobom neutralizator mirisa: Ukoliko vam neprijatni mirisi iz okoline uzrokuju osećaj mučnine, onda otkrijte miris koji možete tolerisati – na primer lipbalm ili vlažne maramice – i nosite ga uvek sa sobom.

Otkrijte nove ugodne arome: Eksperimentišite s aromama koje su vam sada prijatne. One mogu biti sasvim drugačije od onih koje ste preferirali pre trudnoće. Inače, većini budućih mama odgovaraju mirisi limuna, peperminta i đumbira, pa se potrudite da se oni osećaju u vašem kućnom okruženju.

Koristite prirodne proizvode: Novostečena averzija prema sintetičkim ili veštačkim mirisima možda će vas nagnati da koristite proizvode bez parfemskih komponenata. Savremeni materijali, od kojih se pravi oprema za čišćenje (npr. mikrofiber krpe) omogućavaju bezbedno održavanje kućne higijene bez upotrebe hemijskih preparata. Takođe, ovaj način je bezbedniji za bebu.

Isplanirajte mirisni izlet: Iskoristite ovaj mirisni fenomen dok traje. Na osnovu mirisa koji vam sada prijaju, izaberite način koji će vam obebediti njihovu maksimalnu koncentraciju mirisa i prateće zadovoljstvo. Na primer, boravite u bašti u kojoj dominira miris omiljenog cveća, ili na terasi s vešom koji se suši, te posetite poslastičarnicu.

Više saveta potražite u AKTUELNOM julsko- septembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 28!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije