24.03.2014 Trudnoća

Na Novosadskom univerzitetu godišnje studira 150 trudnica

Državne institucije ne dotiče što na Novosadskom univerzitetu godišnje studira 150 trudnica. Studenti roditelji nisu dovoljno upoznati koja sve prava mogu da ostvare.

stu

Nijedna državna institucija nije se odazvala pozivu za doprinos u konkretnom rešavanju problema studenata roditelja, mada svake godine na fakultetima Novosadskog univerziteta studira i do 150 trudnica, upozorava Studentska asocijacija u Novom Sadu, koja je osmislila projekat „Akademska beba“, kao vodič za studente roditelje.

U Asocijaciji podsećaju da još nedostaju informacije o svim pravima koje studenti roditelji mogu da ostvare, te da još čekaju pomoć institucija koje bi, eventualno, finansirale portal za ovu svrhu.

Potrudili smo se da 70 studentkinja dobije edukativni vodič o vođenju trudnoće, ali to nije dovoljno, pošto se, prema statistikama Zavoda za zaštitu zdravlja studenata, godišnje na pregled javi i do 150 studentkinja“ – objašnjava za „Novosti“ Marijana Topo, koordinator projekta „Akademska beba“ u Studentskoj asocijaciji.

Asocijacija je došla i do saznanja kako na fakultetima ne postoji evidencija koliko je studenata roditelja. Studentkinje, međutim, često odlučuju da ne prekidaju studiranje za vreme trudnoće, a i posle porođaja, iako statuti mnogih fakulteta za to predviđaju pravo zamrzavanja godine.

Studenti koji dostave odgovarajuću dokumentaciju mogu da dobiju dve do tri godine zamrzavanja studija, prvenstveno zbog brige o detetu u slučaju bolesti„, kaže Biljana Šimunović Bešlin, prorektor za nastavu na Filozofskom fakultetu.

Kako bi što više olakšali život studentima roditeljima, Studentska asocijacija je, uz informativni portal, pokrenula i inicijativu za promenu Pravilnika o stanovanju u studentskim domovima, nakon čega bi i studenti roditelji mogli da s decom žive blizu svojih fakulteta. Pokrenuta je i inicijativa da majke studentkinje dobiju pravo na besplatan gradski prevoz.

Ukoliko se, međutim, student, pa i studentkinja odluče da iz tih razloga zamrznu godinu, u većini slučajeva gube pravo na studiranje na budžetu.

Dragana Jovičić Bujak jedna je od studentkinja Filozofskog fakulteta koja je „zamrznula“ godinu kako bi rodila bebu i posle 10 meseci se vratila na studije. „Po povratku nisam imala problema s profesorima i studijama, ali kada bi došao ispitni rok, morala sam da dete ostavljam s bakama da bih učila„, kazala je Jovičić Bujak.

Slično misli i studentkinja Ivana Kerkez, koja je učenje morala da organizuje samo u vreme kada njena beba spava.

Mnogi studenti roditelji ne znaju da im pripada pravo da decu upišu u državni vrtić, a direktor predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ Marko Grgorević kaže da je za to dovoljno da imaju potvrdu da su oboje redovni studenti, čime dobijaju i prioritetan status.

Izvor: Novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije