02.07.2014 Trudnoća

Održavanje intimne higijene u trudnoći

Prolazeći kroz porođajni kanal, beba može da “pokupi” bakterije ili gljivice koje se u njemu nalaze. Da biste tu mogućnost smanjili na minimum, bitna je pravila nega genitalne regije tokom svih devet meseci trudnoće…

intima

Vagina je organ koji u sebi ne sadrži žlezde, pa se njena vlažnost obezbeđuje transudacijom – pasivnim prolaskom tečnosti iz kapilara u tkivo vagine. U ovom organu nalaze se i Duderlemovi bacili koji prerađuju sve šećere i kao trajnu posledicu imaju produkciju mlečne kiseline. Upravo zbog te kiseline, pH vrednost vagine se održava oko četiri. Ako govorimo o manjim vrednostima od navedene, reč je o povećanoj kiselosti sluznice vagine, a ako su vrednosti veće, onda govorimo o baznoj sredini.

Zašto je važno održavati optimalnu pH vrednost ovog organa? Zato što u vagini postoji mnoštvo saprofita (prijateljskih bakterija), koji tu normalno žive i ne narušavaju njenu stabilnost. Međutim, čim se pH vrednost vagine promeni, iste te bakterije se namnože, postaju neprijateljske i tako dovode do pojave raznih infekcija. Ovo je naročito važno tokom trudnoće jer se tada najlakše „poremeti“ ravnoteža u vaginalnoj flori i „zaradi“ infekcija, što nikako nije dobro za plod.

Upotreba adekvatnih sredstava

Na promenu pH sredine vagine mogu uticati različiti faktori: prehlada ili grip, terapija antibioticima, upotreba lekova sa acetilsalicilnom kiselinom. Ukoliko su ovi uzroci isključeni, onda je neadekvatno održavanje intimne higijene „dežurni krivac“ za pojavu infekcije koja se javlja kao posledica narušenog pH balansa. Većina sredstava za održavanje opšte higijene prilagođena je spoljašnjoj upotrebi (pranju i nezi kože) i njihov pH uglavnom iznosi sedam.

Međutim, ta vrednost nikako ne pogoduje sluznici vagine, jer narušava njenu kiselost. Takvom higijenom možemo više da naškodimo sami sebi, nego što ćemo pomoći održavanju našeg zdravlja. Može se reći da sredstva za tuširanje (gelovi, sapuni i pene) brinu isključivo o higijeni, ali ne i o zdravlju – naravno, ukoliko se koriste za intimnu negu (što nije preporučljivo). Dakle, kada se radi o održavanju intimne higijene, treba koristiti sredstva namenjena nezi te regije.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije