12.11.2014 Trudnoća

Opasnosti dijete u trudnoći

Problemi koji prate povećanje telesne težine svima su dobro poznati – počevši od pojave strija, pa do visokog krvnog pritiska. Međutim, držanje dijete tokom trudnoće izuzetno je opasno.

dijeta u trudnoci

Dijeta može da ugrozi vaše zdravlje, dovede do povećane potrebe za vitaminima i oteža sam porođaj, a što je najgore, time bebu izlažete riziku da kasnije tokom života oboli od bolesti opasnih po život.

Istraživanja su pokazala da se bebe majki koje su držale dijetu tokom trudnoće manje razvijene, podložnije bolestima, i da imaju veću šansu da tokom života obole od gojaznosti, dijabetesa ili bolesti srca.

Stručnjaci smatraju da su njihova mala tela „programirana“ na glad, te nagomilavaju masne naslage, umesto da ih troše.

Dijeta tokom trudnoće ugrožava i zdravlje same trudnice. Suočićete se sa deficitom određenih vitamina jer vaš organizam neće moći da podmiri i vaše i bebine potrebe.

Ako ste držali dijetu pre trudnoće, može da se desi da su zalihe gvožđa u vašem organizmu isuviše male, čime se uvećavaju šanse da postanete anemični. A ukoliko je majka anemična, povećava se rizik da se i beba rodi sa manjom telesnom težinom, kao i da sama kasnije postane malokrvna.

Nezadovoljavanje nutritivnih potreba organizma dovešće do pojave umora, a to će se odraziti i na vašu sposobnost da vežbate – što će otežati sam porođaj.

Ako smanjite i unos mlečnih proizvoda, nećete imati dovoljno kalcijuma. Time se povećava rizik da ćete kasnije tokom života oboleti od osteoporoze.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije