26.09.2014 Trudnoća

Početak trudnoće i sve tegobe budućih mama

Većina žena posumnja na trudnoću kada iz čistog mira počnu da pate od jutarnjih mučnina. Neke su pak stalno umorne, neprekidno traže najbliži toalet… Žene naprosto znaju da su trudne i pre nego što lekar potvrdi njihovu sumnju, a tokom devet meseci imaju vremena da upoznaju pravu lepezu trudničkih tegoba. Predstavljamo vam one koje se obično javljaju u prvom tromesečju.

pocetak trudnoce

Mučnina

Obično je zovu jutarnja, iako neke žene imaju mučninu tokom celog dana. Nekima smeta određena hrana i imaju osećaj da će povraćati čim osete određeni miris. Mučnina se obično javlja između četvrte i osme, a prestaje oko 12. nedelje, ulaskom u drugo tromesečje. Smatra se da je izaziva sporije pražnjenje želuca. Nekad su mučnine i povraćanja toliko učestali da žena čak i smrša u prvim nedeljama trudnoće.

Šta da preduzmete?

Jedite češće, ali manje obroke, jer većina žena ne oseća se dobro kad su gladne ili sasvim site. Ujutro uzmite malo hleba. Izbegavajte hranu i mirise koji vam ne gode. Neke trudnice brzo otkriju koja im namirnica odgovara, na primer, stalno grickaju hleb, jabuke…

Umor

Pojedine trudnice su stalno umorne, mogle bi da spavaju u svako doba dana, čim sednu ili legnu. Zašto? Zbog toga što telo počinje da proizvodi više krvi, srce se više napreže, puls se ubrzava za 10 do 15 otkucaja u minutu. Telo na drugačiji način koristi vodu, belančevine, ugljene hidrate i masnoće.

No, umor može biti i posledica strahova koji muče trudnicu, a koji se javljaju čak i ako je trudnoća željena i/ili planirana. Ona se pita kakva će biti trudnoća, hoće li se održati, hoće li dete biti zdravo…

Šta da preduzmete?

Odmarajte se kad god je to moguće. Boravite na svežem vazduhu, šetajte, jedite dosta svežeg povrća i voća.

Učestalo mokrenje

Kako materica raste, tako jača i pritisak na mokraćnu bešiku, koja se u prvim mesecima trudnoće nalazi tačno ispod materice. Zbog toga se trudnicama dešava da nevoljno ispuste mokraću čak i kada se nasmeju.

Šta da preduzmete?

Ispraznite bešiku čim osetite potrebu, ne čekajte da se napuni. Da ne biste noću prekidali san zbog potrebe odlaska u toalet, uveče nemojte piti previše tečnosti.

Iscedak iz vagine

Zbog hormonskih promena dešava se da vagina luči više sluzi. Iscedak je beličaste boje, bez neugodnog mirisa i ne izaziva nikakve smetnje poput svraba, pečenja…

Šta da preduzmete?

Pre svega, obratite se lekaru da bi ustanovio o kakvoj vrsti iscetka je reč. Najverovatnije će vam propisati vaginalete, koje se stavljaju u vaginu svakog trećeg dana.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije