16.05.2014 Trudnoća

Početak trudnoće: Kada će vam se primetiti trudnički stomačić?

Ne postoji tačno određeno vreme kada se trudnicama počinje pojavljivati stomačić. Svaka žena je drugačija. Neke žene počinju pokazivati fizičke znakove trudnoće daleko u drugom tromesečju, a druge se zaokruže već u prvom. Kod nekih se žena nadutost i nakupljanje vode pojavljuju već nedelju dana nakon što su saznale da su trudne, ali to još nije trudnički stomak.

pregnant-woman

Generalno, trudnicama koje nose prvo dete stomak će početi rasti između 12 i 16. nedelje trudnoće. Kod iskusnijih mama to se događa ranije, s obzirom na to da su se njihova materica i trbušni mišići već rastezali u ranijim trudnoćama.

„Oko 12. nedelje trudnoće materica se širi preko pubične kosti. Pre toga se nalazi u zdelici i obično nije vidljiva“, objasnila je Ketrin Hensen, profesorka ginekologije na Univerzitetu Teksas.

Ako vam se stomak počinje nazirati pre tog vremena, verovatno se radi o nadutosti ili konstipaciji koje su uobičajene u trudnoći. Retko se rana pojava stomačića događa kod višestruke trudnoće.

Ako se stomak još ne pokazuje, a mislite da je vreme za to, nemate razloga za brigu. Materica se u telu može smestiti na mnogo načina i u mnogo pozicija. Ponekad je nagnuta prema unatrag pa stomak počinje rasti kasnije. To definitivno ne znači da vam je dete premaleno. Tek se u drugom i trećem tromesečju počinje ocenjivati veličina fetusa.

Ako ste ipak zabrinuti zbog veličine svoga trudničkog stomaka, posavetujte se s lekarom.

Izvor: Index.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije