26.02.2014 Trudnoća

Porast težine u trudnoći: Koliko je zdravo?

Saveta „jedite za dvoje“ ne bi trebalo da se pridržavate, ali ni onaj „jedite malo“ ne bi trebalo slediti.

kilaza

Kvalitet, a ne količina

Za vreme trudnoće ne bi trebalo unositi više kalorija i hranjivih materija, već bi trebalo poboljšati njihov kvalitet. Prednost treba dati namirnicama siromašnim kalorijama, a bogatim vitaminima i mineralnim materijama. Porast telesne težine, u odnosu na konstutuciju žene, trebalo bi da se kreće između 11 i 16 kg.

Trudnoća nije vreme za smanjenje telesne težine i strogu restrikciju unosa kalorija, niti je ovo period kada je potrebno jesti dvostruko više nego ranije. Istina leži negde između: jedite za oboje, ali kvalitetno!

Mada je plod do polovine trudnoće veoma mali, veoma je važno da buduća mama promeni način ishrane od samog početka trudnoće, jer se organogeneza (formiranje bebinih organa) dešava u prva tri meseca. Ukoliko je vaša težina pre trudnoće bila u granicama normale, nećete se ugojiti više od preporučenih 11 kg ukoliko tokom svih devet meseci unosite samo 300 dodatnih kalorija, počevši od drugog tromesečja.

Rizici po bebu

Prekomerno dobijanje u težini tokom trudnoće povezano je s nizom dodatnih rizika: u toku trudnoće, porođaja, ali i u kasnijem životu vaše bebe. Neki od njih povezani su sa bolovima u nogama i leđima, koji nastaju usled prekomernog rastezanja mišića, umora, otoka ruku i nogu, te pojave proširenih vena.

Osim toga, beba raste više nego što je potrebno (mada ovo nije pravilo), pa vaginalni porođaj može biti otežan ili pak nemoguć. Ako je potrebno operativno završavanje porođaja, operacija je teža i češće su postoperativne komplikacije. Međutim, i pored svega navedenog, ono što najviše opterećuje i unesrećuje žene jeste spor gubitak viška kilograma u mesecima nakon porođaja.

Nažalost, postoje mnogo ozbiljnije posledice: niz naučnih ispitivanja sprovedenih poslednjih godina ukazuje na to da je kod beba težih od 4- 4,5 kg povećan rizik od nastanka estrogen-ovisnih tumora (rak dojke i rak prostate), kao i povišenog krvnog pritiska u kasnijem životu. Pošto je ovo jedan od najčešćih uzroka smrtnosti današnjice, moguće ga je smanjiti pravilnom ishranom u trudnoći. Na taj način, buduća mama može da utiče na zdravlje i dužinu života svog deteta.

Šta je idealno?

Idealno je kada buduća mama tokom cele trudnoće dobije između 11 i 15 kg, pri čemu je veća verovatnoća da će trudnica sitnije konstitucije dobiti manje od navedenih vrednosti, a krupnija više. Ukupni dobitak na težini podrazumeva težinu bebe (3-4 kg) i 9-11 kg za razvitak posteljice, plodove vode, rast materice, majčinih grudi i povećanje količine krvi i tečnosti u njenim tkivima. Nakon porođaja majka se „oslobađa“ bebine težine i dela tečnosti, a u narednih nekoliko nedelja i ostale „poremećene“ vrednosti vraćaju se u normalu, što u prevodu znači – nema prekomernih kilograma!

Zdrav trudnički jelovnik

Da ne biste nabacili prekomerne kilograme i da bi se vaša beba pravilno razvijala, potrebno je da konzumirate namirnice koje nemaju mnogo kalorija, a bogate su vitaminima i mineralima.

To ne znači da tokom čitave trudnoće treba da jedete samo voće i povrće, već da vaša ishrana bude uravnotežena i da se sastojih od namirnica iz svih pet grupa (belančevine, ugljeni hidrati, masnoće, vitamini i minerali).

Međutim, nije svejedno da li ćete ugljene hidrate dobijati iz kremastih kolača ili integralnih pahuljica. Poenta je u tome da odaberete one namirnice koje ne sadrže tzv. prazne kalorije koje telo pretvara u mast.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije