20.08.2014 Porođaj

5 sigurnih znakova da je vaš porođaj počeo!

Niste sigurni da li je porođaj počeo? Evo znakova koji pouzdano govore da ćete uskoro postati majka! Uvertira u porođaj različita je kod svake žene i trudnoće. Neke trudnice iskuse sve ove znake, druge samo jedan ili nijedan. Pojedine trudnice iskuse manje uobičajene znake kao što su priliv velike energije ili gubitak težine dan ili dva pre porođaja.

pocetak porodjaja

Spuštanje ploda

Beba se spušta u karlicu i to može da se desi od četiri do dve nedelje pre porođaja. Spuštanje ploda obično prati učestalo uriniranje kao i pritisak na debelo crevo i karlicu, ali će trudnica osetiti i olakšanje pri disanju (nestaće kratak i ubrzan dah), jer se beba smešta u donji deo karlice, daleko od dijafragme.

Gubitak mukusnog „čepa“

Ovo može da se desi bilo kada, od jedne ili dve nedelje do nekoliko sati pre porođaja, ili pak da se uopšte ne desi. Naravno, nije u pitanju pravi čep, već ugrušak gustog mukusa (sekreta) koji izlazi iz cervikalnog kanala i vagine. Ponekad ovaj ugrušak ima omotač od krvi i njegov gubitak prate blage kontrakcije. Kod većine trudnica, ispadanje ovog čepa najavljuje početak porođaja.

Lažne kontrakcije

Obično počinju tri ili četiri, ponekad i više nedelja pre porođaja. Karakterišu ih neregularni, blagi grčevi ili zategnutost u donjem delu stomaka, slično bolnim menstruacijama. Traju nekoliko sekundi i mogu da postanu nešto jače tokom noći i vežbanja. Za razliku od porođajnih kontrakcija, lažne kontrakcije se ne pojačavaju niti postaju učestalije, već su stalno istog intenziteta.

Pucanje vodenjaka

Amnion (kesasti omot oko ploda) ispunjen je plodovom vodicom i kod nekih žena spontano prska pre porođaja. Kada se to desi, mlaz tople vode sliva se niz njihove noge. Prskanje može da počne i kao lagano slivanje. Ali, često nije lako razlikovati lagano curenje amnionske tečnosti od curenje urina. Plodova vodica treba da bude čista i bistra. Ukoliko mislite da vam je vodenjak pukao, pozovite lekara ili otiđite u bolnicu.

Prave kontrakcije

Pouzdan znak da je porođaj počeo jesu kontrakcije koje napreduju u jačini, frekvenciji i dužini trajanja. Za razliku od lažnih kontrakcija, nikakva promena položaja tela ili hodanje neće ih ublažiti. Jednostavna razlika između lažnih kontrakcija i pravih porođajnih bolova jeste sledeća: prave kontrakcije izazivaju takvu bol i neprijatnost u donjem delu stomaka ili leđa da trudnica ne može da izgovori nijednu reč.

Mnoge žene opisuju trudove kao najjače menstrualne grčeve i bolove. Prave kontrakcije postaju sve učestalije, u početku se javljaju na svako pola sata, zatim se vremenski razmak između njih smanjuje, da bi se neposredno pre porođaja razmak smanjio na jedan i po do tri minuta, s trajanjem od 60 do 90 sekundi. U porodilište bi trebalo da odete kada razmak između dve kontrakcije bude dvadesetak minuta, da bi lekari imali dovoljno vremena da vas detaljno pregledaju i pripreme za porođaj.

Drage naše buduće mame, nemojte se brinuti, svaka trudnoća je posebna kao i njen tok i ishod. A to najbolje zna vaše telo i stručna ekipa lekara koji će vam pomoći da na svet donesete zdravo dete.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije