13.07.2014 Porođaj

Carski rez može da promeni DNK bebe?

Tokom porođaja, dete doživi pozitivan stres koji ga pripremi za spoljašnji svet, što nije slučaj kod porođaja carskim rezom. Tada se ne aktivira odbrambeni sistem, što uzrokuje promene na DNK.

?????????????????

Sve je veći broj mama koje se porađaju carskim rezom, ali ta opcija, osim za majku, može biti opasna i za dete, tvrdi profesor molekularne biologije Tomas Ekstrom sa švedskog Instituta Karolinska.

Brojne studije pokazale su da je porođaj carskim rezom povezan sa većim rizikom od dijabetesa tipa 1, gojaznosti i bolesti disajnih puteva kod dece, depresijom kod majki.

Pprofesor Ekstrom sproveo je istraživanje u kojem je uporedio nivo metilacije DNK kod 18 beba rođenih carskim rezom i 25 beba rođenih prirodnim putem. Metilacija je prirodni kontrolni mehanizam koji reguliše aktivnost gena, a na nju utiču spoljni faktori, kao što je porođaj, i mogu promeniti sam DNK. Nivo DNK metilacije bio je viši kod dece rođene carskim rezom, nego kod one rođene prirodnim putem. To znači da carski rez može promeniti DNK novorođenčeta, piše 24sata.hr.

Profesor Ekstrom te promene je uočio u 350 delova DNK, a među njima i u područjima koja utiču na imunološki sistem.

„Tokom porođaja prirodnim putem, dete doživi pozitivan stres, koji ga pripremi za spoljni svet. Kod carskog reza ne aktivira se detetov odbrambeni sistem, što bi moglo objasniti promene u DNK“, objasnio je koautor studije profesor Mikael Norman.

Promene na DNK mogu biti privremene ili trajne, a za konkretne zaključke je ipak prerano.

Međutim, zabrinjavajuće je to što se takve promene prenose samo na potomstvo i mogu ovaj problem učiniti problemom budućih generacija, istakao je autor istraživanja, profesor Tomas Ekstrom.

Izvor: mondo.rs, Đ.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije