27.03.2018 Porođaj

Epidural: Kako do bezbolnog porođaja

Kako se porođaj bliži, jedna od glavnih briga žena je da li će dolazak bebe proći bezbolno. Epidural je jedan od načina uklanjanja bola i dostupan je svakoj trudnici ukoliko ispunjava zdravstvene uslove.

anestezija

Većina budućih majki je uoči porođaja u dilemi da li da se opredeli za bezbolan porođaj ili ne i koja bi vrsta anestezije bila odgovarajuća, a malo žena ima predstavu o tome koja je vrsta manje opasna, a pri tom efikasna.

Tokom porođaja se, uglavnom, primenjuju analgezija i anestezija. Analgezija znači ublažavanje bola ili tegoba bez gubitka svesti. Budući da je porodilja pri svesti, u stanju je da pruži svoj doprinos tokom porođaja. Za vreme anestezije pacijent se nalazi u delimičnoj ili potpunoj nesvesti.

Sve češće se kao rešenje nudi i lumbalna blokada koja, takođe, majci dozvoljava da ostane svesna, a da pri tom ne ometa disanje deteta. Karakteristike ovog tipa anestezije su da je kratkotrajna i jednostavna.

Dok porodilja sedi na ivici kreveta, anestetičar uvodi tananu iglu u kičmu između dva donja pršljena i ubrizgava malu količinu anestetka, a kada se igla izvadi svaka tegoba iščezava. Ginekolozi kažu da uklanjanjem bola, odnosno analgezijom, porodilji ostaje motorna snaga, ali ne oseća bol.

Epiduralna analgezija ima svoje prednosti, ali i nedostatke, jer se daje specijalnim kateterom u epiduralni prostor kičmene moždine i ubgrizava se tokom porođaja.

Za takvu vrstu analgezije, takođe, je neophodno medicinsko pokriće, jer se radi o invazivnoj metodi, odnosno direktno se ulazi u osetljivi deo nervnog sistema.

Ginekolozi ističu da se poslednjih godina sve više primenjuje analgezija, ali da bi epidural mogao bezbedno da se primeni, kod pacijentkinja mora da postoji normalan mehanizam porođaja koji, između ostalog, podrazumeva adekvatno širenje grlića materice, potiljačni položaj ploda koji ne sme da bude krupan.

Zajedno sa anesteziologom i anestetičerom ginekolog odlučuje da li će se dati epidural, jer oni prate vitalne parametre, pri čemu žena ne sme da ima neki deformitet kičmenog stuba, ne sme da bude preterano gojazna i ne sme da ima izrazito visok krvni pritisak.

Bezbolan porođaj lepo zvuči, ali kada je pacijentkinja u analgeziji njoj je potreban specijalni tretman i nadzor, naglašavaju ginekolozi.

Epidural u nekim zemljama uvećava cenu porođaja, te je u interesu bolnice da tu uslugu ponudi svakoj porodilji, a u većim bolnicama, što je izuzetno važno, anesteziolozi mogu da se posvete svakoj porodilji.

Porođaj je prirodan čin, ali najveći problem i „neprijatelj“ žena je strah, a ne bol kao što se često misli.

Strah je najčešće u direktnoj vezi sa tradicijom, starih običaja i mitologije i zato se porodiljama daju lekovi koji smanjuju strah i analgetici za umanjivanje bola.

Svega oko 0,8 odsto žena ne dobije ovakvu terapiju i to su one koje ne stignu da dođu do bolnice, već se porode kod kuće ili u transportu ili žene kod kojih porođaj ide tako brzo da bi lekovi delovali tek nakon porođaja.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije