04.11.2013 Porođaj

Izaberite način porođaja: Epidural, carski rez ili porođaj u vodi

U želji da se što lakše i bezbolnije porode, žene sve češće same odlučuju kako će njihovo dete doći na svet – u kadi, pomoću epiduralne anestezije, carskim rezom…

porodjaj

Do pre samo dvadesetak godina, pravo na izbor kada je reč o načinu na koji će se žena poroditi imali su samo priroda i lekari. Sve se svodilo na to da se, ako kojim slučajem vaginalni porođaj „krene naopako“, ili, pak, postoje ozbiljne indikacije za to – obavi carski rez.

Uvođenjem epiduralne anestezije u akušerstvo, najznačajniji događaj u životu svake žene postao je, ako ne lišen svake nelagodnosti, ono svakako prijatniji i, naravno – bezbolan. Osim toga, ženi se po prvi put pružila mogućnost da bira kako će se poroditi, podrazumeva se, pod uslovom da ne postoje nikakve komplikacije.

Žena danas može da se porađa i u kadi, a rođenju deteta može da prisustvuje i otac. O tome da li će se porađati prirodno ili uz epiduralnu anesteziju, žena sama odlučuje, dok je carski rez, prema medicinskom kodeksu, uvek i jedino izbor lekara. Naravno, najvažnije je da majka i beba izađu zdravi i srećni iz porodilišta.

Porođaj u vodi

Porođajna kada je dublja je od obične kade i pomalo liči na džakuzi zbog lampica za posebno osvetljenje i mnogobrojnih otvora za vodenu masažu. Trudnica čiji je grlić materice dilatiran oko 5 cm smešta se u posebno udubljenje koje joj omogućava prirodniji položaj (polusedeći), gde će provesti sledeća dva sata. Temperatura vode se održava na 36 stepeni Celzijusa, u čemu i jeste najveća prednost ove metode.

Naime, tako se umanjuje osećaj bola, razmekšava se tkivo međice, a istovremeno se pojačava efikasnost kontrakcija, pa se i porođaj brže odvija. Za to vreme, babice i doktori su stalno pored porodilje, imaju dovoljno mesta da joj priđu i obave sve neophodne preglede, uključujući i monitoring. Nakon dva sata boravka u kadi, žena se vraća na krevet i nastavlja da se porađa klasičnim putem uz mnogo manje bola.

Ukoliko ‘glavna faza’ porođaja krene dok je žena u vodi, što je čest slučaj kod onih koje su već rađale, rođenje bebe se obavlja na licu mesta. Bebi se ništa loše neće desiti jer, praktično, iz jedne vodene sredine prelazi u drugu koja je po temperaturi skoro identična, a kako kiseonik prima preko pupčane vrpce, nema bojazni da će se udaviti.

Žene se sve više interesuju za porođaj u kadi, ali ne odlučuju se lako za taj vid rađanja. Mnoge misle da se ceo porođaj odvija u vodi, iako nije tako. Naravno, i to se može izvesti, međutim cilj je da se ženi umanje bolovi, da tkivo međice omekša kako bi se sprečile eventualne povrede. Jednom rečju, da se ženi olakša porođaj. No, i pored svih dobrih strana ove metode, kako za mamu tako i za bebu, žene se retko odlučuju za porođaj u vodi.

Epiduralna anestezija

Ako želite bezbolan porođaj, ovo je najbolja metoda za vas. Ipak, kao i većina medicinskih zahvata, i ovaj ima prednosti i nedostataka. Glavne prednosti su, svakako, odsustvo bola, a porodilja je pri tom potpuno budna, svesna i opuštena.

Lokalni anestetik koji se kroz kateter uvodi u epiduralni prostor kičmene moždine, a zatim, po potrebi dozira, daje se tek kad porođaj počne. Međutim, nekada se dešava da on tako brzo napreduje da, prosto, nema vremena za njegovu primenu.

S druge strane, primena epidurala usporava porođaj, nekada vrlo kratko, a nekada toliko da je neophodno primiti dozu oksitocina (koji ubrzava porođaj). Neugodnost može predstavljati i kateterizacija, mogućnost pada krvnog pritiska, postporođajna glavobolja, nedostatak kontrole nad donjim delom tela.

Pošto nema bola, nekada se ne osećaju ni kontrakcije materice, ni naponi, pa su lekari primorani da dovrše porođaj pomoću forcepsa ili vakuuma. Da bi se to izbeglo, u nekim porodilištima je praksa da kada se postigne kompletna dilatacija, primena epidurala istog momenta prestaje, pa najvažnija faza porođaja prođe bez nje. Žena je tada svesna napona i moći da „izgura“ bebu.

Dakle, ovde postiji malo bola, ali to traje vrlo kratko i najsigurnije je – kako za mamu, tako i za bebu.

Carski rez

Carski rez je alternativni način porođaja i nijedan akušer ga neće izvesti ukoliko postoji mogućnost prirodnog, vaginalnog porođaja. Ne treba zaboraviti da je to, pre svega, operativni zahvat i da ga tako treba i posmatrati.

Činjenica je da žena, zbog opšte anestezije, nema bolove usled kontrakcija i napona, ali taj nedostatak se kompenzuje postpartalnim bolovima i dužim oporavkom, uz sve neprijatnosti koje prate i vaginalni porođaj, gde se prvenstveno misli na krvarenje i bolove usled vraćanja materice na normalnu veličinu.

Ipak, mnoge žene smatraju da bi trebalo i ovu opciju uvrstiti u „slobodan izbor“, ali zvanično, carski rez je, prvenstveno izbor lekara i to samo kada postoji prepreka za vaginalni porođaj.

Izvor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije