23.10.2014 Porođaj

Jednom carski rez, uvek carski rez?

Mnoge žene i ne slute da će se poroditi carskim rezom, a kada im se to desi, i suviše su uzbuđene zbog dolaska bebe na svet, da bi im palo na pamet da pitaju zašto su morale da budu porođene baš operativnim putem.

carski rez

Ovaj operativni zahvat radi se ukoliko postoje razlozi od strane majke, majke i deteta ili samog deteta. U razloge od strane majke ubrajamo sva stanja koja onemogućavaju normalan vaginalni porođaj i time ugrožavaju majku, a to je uglavnom nesrazmernost izmedu širine karlice i veličine bebine glave.

No, pitanje koje mnoge trudnice postavljaju je – ako sam se jednom porodila carskim rezom, da li ću morati opet?

Ne mora da znači ako je jednom rađen carski rez, da će se i kod narednog porođaja ponoviti ista situacija. To zavisi od razloga zbog čega je rađen prvi carski rez. Ako je u pitanju razlog koji ne može da se izbegne, onda će se i svaki naredni porođaj završiti carskim rezom.

Indikacije sa strane majke i deteta ugrožavaju oboje, iako se ne može reći da prethodne, ako potraju ili se zakomplikuju, takođe ne ugrožavaju dete.

Eklampsija i preteća eklampsija jesu stanja koja ugrožavaju život majke, ali i deteta. Za njih su karakteristični povišeni krvni pritisak, otoci delova tela i prekomerno izlučivanje belančevina, dok u slučaju eklampsije trudnica ima grčeve i gubitak svesti.

Prevremeno odlubljivanje posteljice ugrožava majku koja može da se nađe u stanju šoka, a dete često umire za kratko vreme, zbog nedostatka kiseonika. Ako stanje majke nije izrazito teško, a dete je umrlo, daje se prednost vaginalnom porođaju, s obzirom na to da tu dolazi i do poremećaja zgrušavanja krvi.

Sve teže bolesti majke, poput bubrežnih, težih srčanih ili ostalih bolesti vitalnih organa, te onih akutnih, hirurških oboljenja, tumora, gde treba hitno okončati trudnoću, radi se carski rez.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije