27.06.2018 Porođaj

Kako da prepoznate normalne kontrakcije?

„Da li su kontrakcije to kad stomak otvrdne? Da, to mi se događa uveče.“ Ja ih imam kad god promenim položaj, kad god se moja beba pomeri.“ „Događa mi se da imam bolove kao kad treba da dobijem menstruaciju. Da li je to normalno?“ 

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Često vam je teško da protumačite aktivnosti materice koje osećate. Teškoća proizilazi iz činjenice što treba smatrati da su kontrakcije sasvim normalne, neizbežne, pa čak i blagotvorne za vreme trudnoće, ali s druge strane, stalno slušate da su veoma opasne i da mogu dovesti do preranog porođaja. Da razjasnimo stvari.

Kako da prepoznate normalne kontrakcije?

Normalne kontrakcije su bezopasne, nisu učestale i javljaju se pojedninačno, i to od petog meseca trudnoće. Kad se predveče ispružite na leđima, sa glavom na jastuku i savijenih nogu, možete da opipate trbuh: obično je mek i kad ga blago pritisnete prstima, oni će malo utonuti.

Kad dođe do kontrakcije, onda to više ne možete da izvedete, jer se materica steže i pretvara u loptu, pa pod kožom osećate zgrčen mišić. Materica vam ostaje čvrsta nekoliko sekundi, a zatim se opušta. Trajanje kontrakcija može biti veoma kratko (10 do 15 sekundi) ili mnogo duže (gotovo minut). Sve to odigrava se bez ikakvog bola, ponekad uz osećanje težine ili neke prolazne napetosti. Trudnice često brkaju kontrakcije materice sa pokretima bebe, koji su nagliji i dovode do toga da samo jedan deo trbuha otvrdne.

PROČITAJTE I… Signali da je porođaj blizu

Oko šestog-sedmog meseca trudnoće, te kontrakcije su jasnije, i dok ste ranije morali da položite šaku na trbuh da biste ih osetili, zapremina vaše materice je sada tolio povećana da ih osećate i onda kad se ne trudite da ih percipirate. Osećate takođe da se tokom tih kontrakcija beba ne pomera. Međutim, kontrakcije je ne pritiskaju, jer je okružen plodovom vodom, koja sprečava delovanje pritiska. Kad kontrakcija materice prođe, beba ponovo počinje da se pomera, podižući matericu i kožu trubuha na određenom mestu koje tačno osećate.

Materica je mišić koji, kao i svi ostali mišići, može da se zgrči – materica tada postaje tvrđa i menja joj se veličina. Materica se skuplja, steže se, a zatim se polako opušta. Uobičajene kontrakcije nisu opasne ako se javljaju retko o ako su bezbolne – one, naprotiv, pomažu fetusu da dođe u vertikalan položaj i postavi se glavom nadole – „treniraju“ bebu onako kako sportista trenira pre neke naporne vežbe.

Oblik materice i oblik bebe prilagođeni su jedan drugom. Kad beba zauzme dobar položaj, normalne kontrakcije joj omogućavaju da sve više približava glavu koštanom delu karlice i grliću materice koji se nalaze, otprilike, na istoj visini. Ako se neposredno pre početka porođaja glava infansa dobro postavi u odnosu na porođajni kanal i na koštani prolaz, verovatno će se čitav porođaj odvijati jednostavno.

PROČITAJTE I… Jednostavne vežbe za lakši porođaj

Trudničke kontrakcije se kod nekih žena javljaju vrlo retko, samo nekoliko puta na dan, a neke imaju po nekoliko desetina kontrakcija dnevno, naročito uveče, posle zamornog dana, ili posle putovanja, nekog stresa ili promene položaja tela. Kad uzrok koji je izazvao kontrakcije prestane da deluje, kontrakcije treba same od sebe da prođu. Može se dogoditi da ih i ne osetite. Najvažnije je znati da li se odražavaju na grlić i da li je on dobro zatvoren. Kontrakcije koje smo sada opisali obično ne izazivaju nikakve posledice: ali ako počnu da se javljaju suviše često, mora se proveriti kako izgleda grlić materice.

Morate da odmeravate svoje aktivnosti, da ih prilagodite kontrakcijama i smanjite ih ako se kontrakcije javljaju suviše često, jer bezopasne kontrakcije se ponekad mogu pretvoriti u upasne. Ako ne vodite računa o tome i ako ne smanjite aktivnosti, postoji opasnost da kontrakcije postanu jače i da potisnu bebinu glavu prema grliću materice, koji onda može da se skrati i da omekša mnogo ranije nego što treba.

Bolne kontrakcije
Te kontrakcije nisu iste prirode. I one dovode do toga da materica otvrdne, ali je to bolno I podseća na bolove koje imate prilikom menstruacije ili kad dobijete proliv, a javlja se i oštar bol u malom trbuhu, a ponekad i na unutrašnjoj strani butine. Te bolne kontrakcije često su praćene ubrzanjem pulsa i naletima vrućine, a smenjuju se sa periodima opuštanja tokom kojih nema bolova. Intervali opuštanja postaju sve kraći, a kontrakcije sve snažnije i sve dugotrajnije i mogu dovesti do otvaranja grlića materice. Ako se pojave u vreme termina kad treba da se porodite, onda izazivaju radost, jer najavljuju da beba dolazi. Ako se jave pre osmog meseca (tridest i sedme nedelje amenoreje), onda to znači da postoji opasnost od prevremenog porođaja koju treba otkloniti. Odmah treba da odete lekaru da bi tačno utvrdio kako se ponaša vaša materica i kako se te aktivnosti odražavaju na grlić materice.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije